Potpisan kolektivni Ugovor željezničara za teritorij FBiH

25.02.2022. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Željeznice

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu potpisan je Kolektivni ugovor željezničara za teritorij Federacije BiH.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, predsjednik Saveza sindikata željezničkih radnika u FBiH Sead Kustura i predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH Amir Nukić, potpisali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, Kolektivni ugovor željezničara za teritorij Federacije BiH.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, generalni direktor Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH Enis Džafić, te delegacije oba sindikata.

Rezultat je ovo uspješno okončanih pregovora između predstavnika reprezentativnih sindikata, predstavnika Vlade Federacije BiH i JP Željeznice FBiH. Ovim kolektivnim ugovorom, zaključenim na period od 18 mjeseci, povećana su prava u grani željezničkog saobraćaja, čiji je posljednji kolektivni ugovor istekao još 2019. godine.

Prema riječima ministra Lasića, osnovno djelovanje pregovaračkog tima, kojeg su činili predstavnici sindikata, s jedne, te uprave Željeznica FBiH i Vlade FBiH, s druge strane, bilo je zaštita dostignutog nivoa ličnih primanja uz povećanje minimalne neto satnice, naknada za topli obrok, prekovremeni rad, rad praznicima i rad u dane odmora, a sve u duhu kompromisa i međusobnog razumijevanja.

"Smatramo da je sačinjen kvalitetan ugovor koji je zadovoljavajući kako za radnika, tako i za poslodavca. Mišljenja smo da u budućnosti ovaj ugovor neće imati neke značajnije izmjene osim, nadam se, samo u djelu kojim će se povećati primanja  radnika. Također, vjerujemo da će doprinjeti još boljem poslovanju JP Željeznica Federacije BiH, te smanjiti mogućnost pravnih sporova i eventualnih tužbi radnika protiv poslodavca", istakao je ministar Lasić.

Kolektivnim ugovorom se, prije svega, omogućuje rast satnice na 2,42 KM (rast od 0,07 KM) za sve radnike JP Željeznice FBiH. Značajna činjenica je i da će radnici JP Željeznice FBiH, prvi put nakon više od 30 godina dobiti regres. Osim toga, povećane su i naknade za prekovremeni rad, kao i rad u dane praznika, a povećana je i posebna naknada koju ostvaruje vozno osoblje.

"Nakon dužeg vremena došli smo u poziciju da kao reprenzetativni sindikati u sklopu Željeznica Federacije, dođemo u priliku da ispregovaramo novi kolektivni ugovor i na taj način bar malo poboljšamo status željezničkih radnika i zaštitimo njihova zakonom predviđena prava. Do zaključenja i potpisivanja, prethodio nam je pregovarački dio koji je trajao 90 dana, ali na obostrano zadovoljstvo okončan je pozitivno", izjavio je predsjednika Saveza sindikata željezničkih radnika u FBiH Sead Kustura.

Predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH Amir Nukić je istakao zadovoljstvo postignutim kompromisom u pregovorima za zaključivanje Kolektivnog ugovora.

"U teškim uslovima pandemije, ostvarili smo određeno povećanje primanja radnika. Nadamo se da ćemo i ubuduće imati dobru komunikaciju s Vladom Federacije BiH", rekao je Nukić.

Generalni direktor JP ŽFBiH Enis Džafić kazao je da ovaj kolektivni ugovor, u odnosu na prošli, sadrži bolje uslove za radnike, definiše uvećanje finansijskih primanja radnicima, te utiče na bolje uslove rada, a sve s ciljem poboljšanja životnog standarda radnika Željeznica FBiH.

"Uprava Društva je obavila konsultativne razgovore sa svim sindikatima, te je dogovoreno da se pored povećanja primanja usaglašenih Kolektivnim ugovorom, primanja uvećaju i dodatno izmjenom Pravilnika o radu JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, čime će ukupna primanja na mjesečnom nivou, po svim osnovama, ukupno iznositi oko 100-150 KM u neto iznosu, zavisno od stepena stručne spreme radnika", poručio je Džafić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti