U ZDK pojačan inspekcijski nadzor primjene Odluke o neposrednoj kontroli cijena

26.02.2022. 08:31 / Izvor: Akta.ba
kontrola cijena

"Informacije da trgovine povlače brašno nisu tačne, a građanstvo svojom neracionalnom kupovinom neposredno utječe na ponudu i potražnju brašna, stvarajući vještačku nestašicu", navode iz Kantonalne uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona (KUIP ZDK) će kroz pojačan inspekcijski nadzor u narednom periodu, kao i do sada, nadzirati primjenu Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namjernice i druge proizvode. 

Tom odlukom propisano je da su pravna i fizička lica koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo obavezna utvrditi i primjenjivati marže tako da ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembra 2020. godine i to za proizvode: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve,  jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

"Informacije da trgovine povlače brašno nisu tačne, a građanstvo svojom neracionalnom kupovinom neposredno utječe na ponudu i potražnju brašna, stvarajući vještačku nestašicu", navode iz Kantonalne uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti