Dedić: Poljoprivrednicima na raspolaganju više od 160 miliona KM

01.03.2022. 08:54 / Izvor: Fena
Dedić

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da je u Prijedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu za poljoprivredu je izdvojeno 19 miliona maraka više u odnosu na proteklu godinu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da je u Prijedlogu budžeta Federacije BiH za 2022. godinu za poljoprivredu je izdvojeno 19 miliona maraka više u odnosu na proteklu godinu.

"Zajedno sa sredstvima koja u svojim budžetima planiraju općine i kantoni, ukupnu podršku u ovoj godini poljoprivrednici će ostvariti u iznosu od preko 160 miliona maraka", kazao je ministar Dedić.

Dodao je kako je zbog poskupljenja repromaterijala i goriva pred poljoprivrednicima iznimno izazovna godina.

"Održali smo sastanak s kantonalnim ministrima; ovih dana održat ćemo drugi; kako bi što više harmonizirali mjere podrške u poljoprivredi, kako bi poljoprivrednici dobili što veću podršku prilikom proljetne sjetve", istaknuo je ministar.

S tim ciljem Federalno ministarstvo poljoprivrede predložilo je da Federalna direkcija robnih rezervi iz postojećih zaliha robnih rezervi osigura gorivo za poljoprivrednike u Federaciji BiH (50 litara po hektaru obrađene površine).

"Vjerujem da ćemo svi skupa uspjeti da u ovoj godini poljoprivredna proizvodnja bude održiva, da i dalje stvaramo pretpostavke za nje dalji razvoj. Svakako, povećanje budžeta Robnih rezervi, koje će imati puno aktivniju ulogu, zajedno s resornim ministarstvom, s ciljem otkupa poljoprivrednih proizvoda i onemogućavanja većih poskupljenja poljoprivrednih proizvoda", dodao je ministar Dedić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti