Saradnja Vlade FBiH i Svjetske banke bit će nastavljena

04.03.2022. 13:41 / Izvor: Akta.ba
Vlada i Svjetska banka

Premijer FBiH Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević danas su u sjedištu Federalne vlade razgovarali s regionalnom direktoricom Svjetske banke Lindom van Gelder.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević danas su u sjedištu Federalne vlade razgovarali s regionalnom direktoricom Svjetske banke za zapadni Balkan Lindom van Gelder, koja boravi u oproštajnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Na početku razgovora, premijer se zahvalio na izuzetnoj saradnji ostvarenoj između Vlade FBiH i Svjetske banke kroz brojne projekte.

"Odlično smo sarađivali u proteklom periodu na značajnim reformskim projektima i raduje nas da će naša saradnja sa Svjetskom bankom biti nastavljena", kazao je premijer Novalić.

Direktorica Van Gelder je izrazila ličnu zahvalnost premijeru i Vladi FBiH na izuzetno ostvarenoj saradnji, a posebno zadovoljstvo činjenicom da su završeni pregovori koji se odnose na projekte u poljoprivredi i zapošljavanju.

"Nadam se da će dokumenti koji se odnose na ove projekte biti potpisani kako bi se o njima već 7. aprila izjasnio Upravni odbor Svjetske banke. Prošle sedmice dobili smo zeleno svjetlo za program zapošljavanja i očekujem da će za mjesec dana biti prihvaćen na Upravnom odboru", kazala je Van Gelder.

Kako je naglasila, postao je operativan i program podrške firmama s teškoćama u poslovanju izazvanih pandemijom COVID-19. Također je u završnoj fazi izrada okvira petogodišnjeg programa podrške BiH, te se očekuje da se i ovaj dokument do do kraja maja nađe na dnevnom redu Upravnog odbora direktora Svjetske banke.

Razgovarano je i o energetskoj tranziciji i analiziranju stanja u rudnicima uglja, za šta je direktorica Van Gelder iskazala zainteresiranost Svjetske banke za pružanje podrške.

"Raduje nas što je Svjetska banka tu da nam pomaže kako bismo uveli rješenja koja su, uz vašu pomoć, uvele i druge zemlje", kazao je premijer Novalić.

Ministrica Milićević osvrnula se na nekoliko projekata koji su ostvareni u saradnji sa Svjetskom bankom.

"Svjetska banka je ostala naš najznačajniji partner, ne samo kao kreditor, nego i kao konsultant", izjavila je ministrica Milićević.

Naglasila je da je u FBiH pilot-projekt zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, proveden u saradnji sa Svjetskom bankom, dao dobre rezultate, omogućivši da je značajan broj mladih obuhvaćenih projektom zadržao radna mjesta. Ujedno je najavila i nastavak ovog projekta.

Dobre rezultate, dodala je, dala je i kreditna linija namijenjena malim i srednjim preduzećima putem Razvojne banke FBiH, te je goste upoznala i s projektom finansijske konsolidacije zdravstvenog sektora, koji je bio prvi na udaru po izbijanju epidemije COVID-19.

Direktorica Van Gelder je ocijenila da je u Federaciji BiH zabilježen napredak u investicijskim aktivnostima, te da će Svjetska banka nastavljati pružati podršku u ekonomskim mjerama koje provodi Vlada FBiH.

Na kraju sastanka, kojem je prisustvovao i šef Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Christopher Sheldon, premijer Novalić je Lindi van Gelder poželio uspjeh na novoj dužnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti