OHR se oglasio: Centralna banka BiH nikada nije bila međuentitetska institucija

05.03.2022. 07:53 / Izvor: Avaz.ba
ohr

Iz OHR-a su ponovili kako je Ustavom BiH konkretno Parlamentarna skupština BiH zadužena da utvrdi nadležnosti Centralne banke BiH.

OHR se oglasio se oglasio na zvaničnom Twitter nalogu gdje je opovrgnuo tvrdnje kako je Centralna banka BiH međuentitetska institucija, kao i to da je visoki predstavnik ikada donio zakon o njenom statusu.

"Centralna banka BiH nikada nije bila međuentitetska institucija niti je visoki predstavnik ikada donio zakon o njenom statusu. Centralna banka BiH je državna institucija osnovana Aneksom 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH)", navode iz OHR-a.

Iz OHR-a su ponovili kako je Ustavom BiH konkretno Parlamentarna skupština BiH zadužena da utvrdi nadležnosti Centralne banke BiH.

"Ustavom BiH konkretno je zadužena Parlamentarna skupština BiH da utvrdi nadležnosti Centralne banke BiH, što je Parlamentarna skupština BiH i učinila 1997. godine, usvajanjem Zakona o Centralnoj banci BiH.", dodali su iz OHR-a.

 

OHR je reagovao na tvrdnju kako je "Centralna banka BiH osnovana Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao zajednička banka RS i FBiH, ali da su visoki predstavnici ukinuli tu strukturu i prenijeli upravljanje Centralnom bankom BiH na zajedničke institucije".

Također u toj tvrdnji je navedeno kako "prema Ustavu, Predsjedništvo je nadzorni organ, odnosno tijelo koje nadzire rad CBBiH".

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik je predložio da se dva entiteta hitno dogovore o izmjenama Zakona o Centralnoj banci BiH, koja bi potom odštampala 400 miliona eura, koliko ima rezervi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti