Vlada FBiH za povratnike u ovoj godini planira više od 48,2 miliona KM

05.03.2022. 12:28 / Izvor: Akta.ba
vlada fbih

Prijedlogom budžeta FBiH za 2022. godinu Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini planira značajniju podršku povratnicima.

Prijedlogom budžeta FBiH za 2022. godinu Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini planira značajniju podršku povratnicima.

S obzirom na to, planirani Budžet Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica ove godine iznosi 48,2 miliona KM i veći je skoro duplo u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosio 26.890.623 KM.            

Tekući transferi ovog federalnog ministarstva u 2022. godini planirani su u iznosu od 40.404.000 KM, te su veću u odnosu na prethodnu godinu kada su iznosili 22.552.708 KM.

Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na ekonomskom kodu tekućih transfera pojedincima za raseljena lica i povratnike planirano je 25,4 miliona KM što je više za 10,5 miliona KM u odnosu na prošlu godinu, a ovo je i jedno od najznačajnijih planiranih povećanja u Budžetu Federacije BiH za 2022. godinu.

Kada je riječ o drugom transferu Federalnog ministarstva radi se o iznosu od 11 miliona KM za programe povratnika što je povećanje od šest miliona KM u odnosu na Budžet Ministarstva iz prošle godine.

Značajno povećanje je i u kapitalnim transferima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, koji su u ovogodišnjem budžetu planirani u iznosu od pet miliona KM, dok su prošle godine iznosili 1,9 miliona KM. Riječ je o podršci namijenjenoj održivom povratku izbjeglih i prognanih lica s područja regije Srebrenica.

Od ukupnog iznosa, jedan milion KM se odnosi na finansiranje projekata Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, pri čemu će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji sa ovim centrom definirati konkretne programe i projekte u okviru programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava.

"Povećanjem budžeta Vlada Federacije BiH iskazala je volju za značajnijom podrškom i brigom prema povratničkoj zajednici. To znači veća podrška infrastrukturi, zapošljavanju, izgradnji stambenih jedinica, humanitarnim projektima, studentskim stipendijama, prevozu učenika i sl. Uvodimo i nove programe koji će obuhvatiti najmlađu populaciju - školarce i kategoriju penzionera s manjim primanjima. Osmislit ćemo i druge projekte koji će biti prilagođeni potrebama povratnika. Najveći dio sredstava želimo usmjeriti u razvojne projekte koji će omogućiti nova i zadržati trenutna radna mjesta. Putna povezanost povratničkih mjesta i izgradnja druge infrastrukture će biti uvećana u odnosu na prošle godine. Jedan milion KM će biti usmjeren na projekte Memorijalnog centra u Srebrenici,  koji će zaokružiti jednu cjelinu na izgradnji objekata u Potočarima. Bit će vidljivi objekti koji budu finansirani iz sredstava Vlade Federacije BiH.", rekao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je, na 305. tematskoj sjednici koja je održana 28.02.2022. godine u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu u iznosu od 5.597.618.777 KM, koji je veći za dva posto, odnosno za 116,4 miliona KM od Budžeta za prošlu godinu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti