Predstavnici IT industrije otputovali na Expo 2020

05.03.2022. 12:39 / Izvor: Akta.ba
ks

Ministar privrede KS, Adnan Delić ispratio je jučer s Međunarodnog aerodroma Sarajevo biznis delegaciju Bosne i Hercegovine.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ispratio je jučer s Međunarodnog aerodroma Sarajevo biznis delegaciju Bosne i Hercegovine koja će se u narednih pet dana predstaviti na međunarodnoj izložbi Expo 2020 Dubai.

Ovu biznis grupu delegacije čine predstavnici IT industrije iz Bosne i Hercegovine, poslovni subjekti čiji su projekti prošli poziv Ministarstva privrede KS, te Hamza Čengić, Ena Musić i Amela Jahić, studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu čija je ideja izgleda bh. paviljona na EXPO-u osvojila drugo mjesto na Milenijskom takmičenju iz kreativne industrije u Osijeku.

"Naši kreativni studenti osvojili su drugo mjesto u Osijeku na temu izgleda bh. paviljona, a kao nagradu za njihov uspjeh, mi ih šaljemo na Expo da uživo vide kako izgleda najveća izložba ideja i inovacija. Vjerujemo da će boravak na Expo-u potaknuti nove vidove njihove kreativnosti", kazao je ministar Delić predstavljajući studente predstavnicima biznis delegacije.

Studenti su u znak zahvalnosti ministru poklonili Kur'an preveden i napisan na bosančici koja je bila osnovni motiv rada s kojim su osvojili drugo mjesto na takmičenju.

Sara Liretaj iz kompanije Ministry Programing i Semir Dedić iz Ant Colony kompanije očekuju od Expo-a povezivanje s našim lokalnim kompanijama tokom zajedničkog boravka u Dubaiju, upoznavanje s eko sistemom Dubaija, ali i međunarodnih kompanija s kojima su dogovorili susrete putem aplikacije za b2b susrete.

Kako ističu, iskoristili su sve dostupne kanale komunikacije, te osigurali niz susreta s međunardnim IT kompanijama.

"Povezali smo se s kompanijama putem aplikacije, privatnim vezama, ali i naš Expo tim dogovorio nam je nekoliko susreta. Popunili smo sve vrijeme i očekujemo mnogo novih kontakata i povezivanja, kako sa lokalnim, tako i sa međunarodnim kompanijama iz naše branše", navela je Sara Liretaj.

Tokom boravka u Dubaiju naša biznis delegacija, osim individualnih ranije dogovorenih b2b susreta, imat će priliku predstaviti se na paviljonima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Poljske na kojima će biti orgaizovani susreti predstavnika poslovnih zajednica IT industrije Evrope i svijeta, s ciljem razmjene kontakata i umrežavanja.

Osim toga, za našu biznis delegaciju planirana je i posjeta Istraživačko – inovacijskom parku Šardže (RTI Park Sarjah) gdje će imati priliku upoznati se s najnovijim terendovima u oblasti inovacija i IT tehnologija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti