Podnesena tužba zbog projekta izgradnje i korištenja termoelektrane "Ugljevik 3"

07.03.2022. 13:55 / Izvor: Akta.ba
Dekarbonizacija

Centar za životnu sredinu podnio je tužbu protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS povodom odobravanja studije uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje i korištenja termoelektrane Ugljevik.

Centar za životnu sredinu podnio je tužbu protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske povodom odobravanja studije uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje i korištenja termoelektrane Ugljevik 3,2 x 350 MW.

Ministarstvo je donijelo Rješenje na osnovu konačne verzije Studije uticaja na životnu sredinu iz decembra 2021. godine, a ovom postupku prethodila je višemjesečna javna rasprava i prikupljanje komentara  od javnosti, kao i zemalja u regionu koje bi mogle biti pod uticajem projekta u sklopu prekograničnih konsultacija, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.

"Između ostalog, tuženi je preuranjenim donošenjem pobijanog rješenja onemogućio učešće zainteresovane javnosti u susjednim zemljama, tačnije Hrvatske koja nije imala dovoljan rok za izjašnjavanje po pitanju studije. Kako je postojala jasna namjera šire javnosti za učešćem u upravnom postupku, a za to nije ostavljen razuman vremenski rok, tuženi je bez razmatranja konačnog ishoda učešća javnosti osujetio zakonitost donijetog rješenja", izjavio je Redžib Skomorac, pravnik Centra za životnu sredinu.

Budući da zakonitost rješenja kojim se odobrava studija uticaja predstavlja prethodno pitanje o kojem odlučuje nadležni sud, iz iz spomenutog centra očekuju da tuženi odloži dalje postupanje do konačne sudske odluke. 

Osim proceduralnih pogrešaka, u studiji nedostaje adekvatna procjena emisija zagađujućih materija u vazduh, posebno CO2 emisija čije je smanjenje kroz proces dekarbonizacije ključno u borbi protiv  klimatske krize i usklađivanja sa Sofijskom deklaracijom o Zelenoj agendi za zapadni Balkan. 

"Čini se da je investitoru, ali Ministarstvu stalo da se finalizuje dokumentacija za ovaj projekat, bez obzira što Ugljevik 3 nema budućnosti, posebno kada se uvede oporezivanje emisija ugljen dioksida. Nedavno je izvođač radova - kompanija Sunningwell Int’ l Ltd i zvanično objavila da projekat nema izvor finansiranja, pa se postavlja pitanje iz čijih džepova se finansiraju ove dozvole i ko će plaćati penale za prekršene međunarodne obaveze ukoliko dođe do izgradnje ove termoelektrane", kazala je Majda Ibraković, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene iz Centra za životnu sredinu.

Inače, ovo je drugi put da se provodi postupak procjene uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje i korištenja termoelektrane Ugljevik 3.

Prethodno je Ministarstvo energetike odobrilo povećanje instalisane snage i kapaciteta termoelektrane sa 2x300 MW na 2x350 MW, što nije u skladu sa Strategijom RS do 2035 godine.

Iz Centra za životnu sredinu poručuju da očekuju da će resorno ministarstvo odložiti dalje postupanje i izdavanje ekološke dozvole dok je postupak u toku, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti