Poslodavci u FBiH pozivaju da se ukinu akcize na naftne derivate

09.03.2022. 07:41 / Izvor: Akta.ba
akcize na gorivo

Ukidanje akciza na naftu i naftne derivate u BiH dovelo bi do smanjenja cijena goriva, čime bi se u značajnoj mjeri pomoglo građanima, ali i privredi da prebrode postojeću krizu.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozivaju poslanike Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine da usvoje prijedlog Kluba poslanika SDP BiH i donesu Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, kojima se predviđa ukidanje akciza na naftne derivate.

"UPFBiH upozorava da je zbog poremećaja u snabdijevanju naftom na svjetskom tržištu došlo do značajnog povećanja cijena naftnih derivata i da će se takav trend prema svim pokazateljima nastaviti i u narednom periodu", naglašeno je u saopštenju UPFBiH. 

Stalni rast cijena cijena nafte i naftnih derivata već dovodi do rasta cijena svih drugih proizvoda i usluga, što u značajnoj mjeri opterećuje životni standard građanja.

"Ukidanje akciza na naftu i naftne derivate u BiH dovelo bi do smanjenja cijena goriva, čime bi se u značajnoj mjeri pomoglo građanima, ali i privredi da prebrode postojeću krizu", rekli su. 

UPFBiH se zalaže da svaka zloupotreba ukidanja akciza na naftne derivate od strane privrednih društava bude sankcionirana u skladu sa pozitivinim zakonskim propisima.

"Zbog sve navedenog pozivamo poslanike Predstavničkog doma Parlamenta BiH da usvoje predložene izmjene Zakona o akcizama u BiH i na taj način na djelu pokažu da rade u interesu građana i privrede, a na pojedinaca i interesnih grupa", navedeno je u saopštenju. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti