Telemach: Tužbe protiv Federalne televizije zbog iznesenih neistina

10.03.2022. 11:20 / Izvor: Akta.ba
Telemach

Kažu da su novu numeraciju kanala iskoristili za plasiranje besmislenih neistina o njihovoj kompaniji.

"Kompanija Telemach je već nekoliko nedjelja izložena napadima Federalne televizije, sa tendenciozno iskonstruisanim prilozima, sa ciljem da se nanese šteta kompaniji, samo zbog toga što je kanal Federalne televizije sa 53. mjesta stavljen na 55. mjesto u sklopu Telemachove nove numeracije kanala", navedeno je u saopštenju kompanije.

Rekli su da je Federalna TV samo jedan od 212 kanala koji su dobili drugačiju numeraciju kako bi doprinijeli preglednosti ponude i olakšali korisnicima pronalaženje televizijskog sadržaja koji žele da gledaju.

"I pored činjenice da je čak i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u obrazloženju Federalnoj TV saopštila da kablovski operator nije po zakonu dužan da "konsultuje javne servise za numeraciju kanala", Federalna televizija koja sebe naziva objektivnom i nepristrasnom, radi upravo suprotno, predstavljajući promjene u numeraciji kanala kao "specijalni rat protiv Bosne i Hercegovine", naglasili su. 

Kažu da iako su podsjetili Federalnu televiziju da pomjeranje sa broja 53. na 55. kanal ne može nikako uticati na promjenu njihove uređivačke politike, jer ta televizija može kao i do sada emitovati svoj cjelokupan program, kao i da niko od njihovih gledalaca neće biti uskraćen i za jedan sekund programa, oni su novu numeraciju kanala iskoristili za plasiranje besmislenih neistina o njihovoj kompaniji.

"Podsjećamo da svako od njihovih redovnih gledalaca može sam numerisati na svom televizoru redoslijed kanala po sopstvenom izboru i staviti Federalnu TV na mjesto koje žele, jer im to omogućava najsavremeniji servis Telemacha. Federalna je o ovoj činjenici također mogla edukovati svoje gledaoce, umjesto što se opredijelila da kao javni servis vodi negativnu kampanju protiv Telemacha zloupotrebljavajući međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini", naglašeno je u saopštenju. 

Imajući u vidu da je Federalna TV prodala ekskluzivno pravo distribucije programa u inostranstvu firmi koja pripada kompaniji Telekom Srbija (u vlasništvu Republike Srbije), što znači da je tu televiziju u dijaspori jedino moguće gledati uplatom firmi Vip Team United iz Portugala povezanoj sa državnom telekomunikacijskom kompanijom iz Srbije, začuđeni su žestinom napada i neistina koje imaju za cilj da Telemach uvuku u dnevnu politiku.

"Telemach je kompanija svih građana BiH u kojoj se ne gleda ni nacija ni vjera i ponosni smo na multietničnosti", naglasili su i dodali da zbog činjenice da su u svom programu podsticali na mržnju i diskriminaciju iako su javni servis, kompanija Telemach podnijela je protiv Federalne TV prijavu regulatornoj agenciji za komunikacije, a također će se obratiti i svim pravosudnim organima uključujući i institucije Evropske Unije.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti