FIA uključena u proces uspostave jednošalterskog sistema

10.03.2022. 12:45 / Izvor: Akta.ba
FIA

Vlada će pokrenuti postupak izmjene zakona o FIA-i kako bi se omogućila kompatibilnost Agencije sa zahtjevima ovog procesa.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je prihvatila informaciju FIA-e o jednošalterskom sistemu poslovanja i registracije poslovnih subjekata. Ovu agenciju zadužila je da preuzme savjetodavnu i vodeću ulogu u postupku uspostave mehanizma jednošalterskog sistema poslovanja, uz asistenciju Vlade FBiH u pogledu neophodnih resursa. Kako je zaključeno, Vlada će pokrenuti postupak izmjene zakona o FIA-i kako bi se omogućila kompatibilnost Agencije sa zahtjevima ovog procesa.

Zaduženi su Porezna uprava FBiH (dodjeljivanje ID broja i registracija kod nadležnog poreznog organa) i Federalni zavod za statistiku (razvrstavanje pravne osobe prema klasifikaciji djelatnosti) zaduženi su da omoguće FIA-i pristup podacima relevantnim za upis u sudski registar i osiguraju, u skladu s načelom interoperabilnosti, razmjenu podataka, pribavljanje potrebne dokumentacije po službenoj dužnosti i koordinaciju.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo pravde da pripremi Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH čime bi bilo omogućeno da, osim advokata i notara, prijedlog za predaju prijave za upis u sudski registar može obavljati i FIA.

Također, Vlada FBiH se obavezuje da, u skladu s članom 84. Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, osigura sredstva za održavanje elektronskog sistema registra - elektronske glavne knjige registra poslovnih subjekata u FBiH.

Vlada FBiH je prihvatila i informaciju Financijsko - informatičke  (FIA) o prenošenju poslova iz domena informaciono - komunikacionih tehnologija koji se vode u federalnim organima i drugim tijelima federalne uprave na ovu agenciju.

Izrazila je opredjeljenje da na jednom mjestu budu objedinjeni svi poslovi koji se odnose na informaciono - komunikacijske tehnologije federalnih ministarstava, federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija.

FIA je zadužena da preuzme savjetodavnu i vodeću ulogu u postupku uspostave centralizovane informatičke strukture u FBiH, uz asistenciju Vlade FBiH u pogledu neophodnih resursa.

Vlada FBiH će pokrenuti postupak izmjene zakona o FIA-i kako bi se omogućila kompatibilnost Agencije sa zahtjevima ovog procesa, posebno kada je riječ o njenoj nadležnosti i djelatnosti, te finansijskoj održivosti u skladu s novim zahtjevima, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti