Đokić: RS garantuje elektroenergetsku stabilnost

11.03.2022. 08:30 / Izvor: SRNA
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Đokić je za Radio Republike Srpske rekao da je energetska bezbjednost pouzdana, jer su svi kapaciteti u pogonu.

"Republika Srpska u ovom trenutku svojim građanima i privredi može garantovati elektroenergetsku stabilnost, kao i cijene električne energije", izjavio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Đokić je za Radio Republike Srpske rekao da je energetska bezbjednost pouzdana, jer su svi kapaciteti u pogonu.

On je naveo da je Vlada RS za potrebe stvaranja rezervi za rudnike i termoelektrane u Gackom i Ugljeviku donijela odluku o interventnim nabavkama do 40 miliona KM.

Đokić je rekao da je Vlada Republike Srpske preduzela određene mjere interventnim nabavkama goriva i stvaranjem određenih rezervi za termoelektrane i rudnike u Srpskoj za potrebe eventualnog poremećaju u snabdijevanju.

On kaže da RS sa velikom pažnjom prati kretanja na svjetskom tržištu nafte, gasa i električne energije.

"Ponovo je došlo do naglog skoka cijena električne energije, juče je dostizala vrijednost čak preko 500 evra, a danas je nešto manja oko 300 evra. Sigurno je da će ta nestabilnost trajati određeno vrijeme", istakao je Đokić.

Ministar energetike i rudarstva ocijenio je važnim da su sve termoelektrane i hidroelektrane u RS u stanju potpune pogonske spremnosti i da nesmetano rade i snabdijevaju domaće tržište.

On je istakao da RS može da obezbijedi i određene količine energije koje može plasirati na spoljno tržište zato što može da obezbijedi oko 30 odsto kapaciteta više od potreba domaćeg stanovništva i privrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti