BiH dobila pravilnik o načinu utvrđivanja međunarodnog karaktera sajma

11.03.2022. 09:02 / Izvor: Akta.ba
sajam

Bosna i Hercegovina dobila je pravilnik za utvrđivanje međunarodnog karaktera sajma koji se organizuje našoj zemlji.

Bosna i Hercegovina dobila je pravilnik za utvrđivanje međunarodnog karaktera sajma koji se organizuje našoj zemlji.

Zakonom o industrijskom dizajnu propisano je da uvjerenje da izložbi, odnosno sajmu održanom u BiH zvanično priznat međunarodni karakter izdaje Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz komore.

Uvjerenje o međunarodnom karakteru sajma koje izdaje komora je osnov za korištenje termina "međunarodni sajam" u svakodnevnoj upotrebi i korespodenciji za pisane i vizualne promocije.

Kako navode, u Bosni i Hercegovini, do danas, nisu postojala pravila za utvrđivanje međunarodnog karaktera sajma, a ovu pojavu već dugi niz godina ukazuje i Grupacija organizatora sajmova u BiH koja je inicirala potrebu donošenje predmetnog Pravilnika.

"Nakon sprovedenih sveobuhvatnih konsultacije sa privrednim subjektima u BiH koji se bave organizacijom sajmova, putem Grupacije organizatora pri VTK BiH, Upravni odbor VTK BiH je usvojio Pravilnik o načinu utvrđivanja međunarodnog karaktera sajma", kazali su iz VTK BiH.

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje sajam održan u Bosni i Hercegovini treba ispuniti da bi stekao međunarodni karakter.

"Sajam mora imati najmanje 1000 metara kvadratnih neto izložbenog prostora i najmanje 5% stranih izlagača od ukupnog broja izlagača. Sajam može steći međunarodni karakter ukoliko je broj inostranih posjetilaca najmanje 2% od broja ukupnih posjetilaca", navodi se u pravilniku.

Prema članu 15. pravilnika, za registraciju prodaje ulaznica i ulaska posjetilaca na sajam koristi se digitalizovani sistem putem koga se utvrđuje ukupan broj posjeta i obezbjeđuje utvrđivanje ukupnog broja inostranih posjetilaca.

Pod inostranim posjetiocem podrazumijeva se fizička osoba koja nema državljanstvo Bosne i Hercegovine. Brojanje posjetilaca odvija se samo tokom službenog radnog vremena sajma, a posjetilac se može brojati samo jednom dnevno.

Sajam može steći međunarodni karakter ukoliko je broj inostranih posjetilaca najmanje 2% od broja ukupnih posjetilaca.

"Za izdavanje uvjerenje o međunarodnom karakteru sajma održanog u 2022. i 2023. godini neće se primjenjivati član 15. ovog pravilnika. U ovom periodu organizator Vanjskotrgovinskoj komori BiH kao dokaz o broju ukupnih posjetilaca i inostranih posjetilaca dostavlja ovjerenu izjavu. Uvjerenje o međunarodnom karakteru sajma komora će izdati ukoliko je sajam posjetilo minimalno 50. inostranih posjetilaca".

Pored toga, od 01.01.2024. godine organizator je dužan obezbijediti i digitalizovanu registraciju posjetilaca i brojanje posjetilaca.

Organizator sajma, koji ispunjava uslove propisane pravilnikom, treba da podnese VTK BiH Zahtjev za utvđivanje međunarodnog karaktera sajma organizovanog u Bosni i Hercegovini.

Rok za dostavu zahtjeva je 30 dana po završetku sajma. Ukoliko jedan organizator organizuje više sajmova, zahtjev treba popuniti za svaki događaj posebno, istakli su iz VTK BiH.

Odbor Grupacije

​Grupacija organizatora sajmova u BiH osnovana je 2020. godine, a odbor čine predstavnici sljedećih sajmova:

– Banjalučki velesajam doo, Banja Luka – predsjednik skupštine i Odbora Grupacije
– Mostarski sajam doo, Mostar – potpredsjednik skupštine i Odbora Grupacije
– U.D. BOMS-EXPO doo, Gračanica – potpredsjednik skupštine i Odbora Grupacije
– KJP Centar Skenderija – Sarajevski sajam, Sarajevo – član Odbora
– RS Consulting & trade doo, Banja Luka – član Odbora
– PK Brčko DC BiH, Brčko – član Odbora
– PK USK, Bihać – član Odbora

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti