Branković: BiH potrebne nove gasne konekcije

12.03.2022. 09:20 / Izvor: Fena
nedžad branković

Nove konekcije potrebne BiH da bi se tim transportnim putem došlo do novih izvora snabdijevanja gasom i da bi se liberaziralo tržište gasa.

Događaji u Ukrajini ubrzali su redovnu procesuru pripreme tehničke dokumentacije, kojom se bavi federalna vlada i BH-Gas, oko novih gasnih interkonekcija koje su potrebne Bosni i Hercegovini, kaže zamjenik državnog ministra komunikacija i prometa Nedžad Branković.

Istakao je da su nove konekcije potrebne BiH da bi se tim transportnim putem došlo do novih izvora snabdijevanja gasom i da bi se liberaziralo tržište gasa.

"Projekt 'Južna interkonekcija' je imao svoje faze pripreme i sa današnjim danom pripremljen je da se može raditi tenderska dokumentacija", istakao je Branković.

To je projekt, dodaje, koji BiH povezuje na međunarodni gasni pravac, Jadransko-jonski gasovod, koji se povezuje na zapadnu stranu, sa hrvatskim gasovodom.

"Na južnu stranu gasovod nas povezuje na međunarodnu mrežu koji nam omogućavaju snabdijevanje iz Azerbejdžana", pojasnio je Branković.

Istakao je da je danas dogovoreno da se intenziviraju procedure koje su išle redovnim tokom i da se pokuša obezbijediti finansijska konstrukcija za pripremu ovog važnog projekta.

Kazao je da je potrebno osigurati oko 111 miliona eura.

"Procijenjeno vrijeme građena je dvije i po godine", rekao je Branković

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti