Kulenović: Dobro je imati proizvodnju za vlastite potrebe

14.03.2022. 07:53 / Izvor: Nezavisne novine
 Sulejman Kulenović

Zbog moguće nestašice svjetske hrane dobro je imati proizvodnju za vlastite potrebe.

Vlada Unsko-sanskog kantona plasiraće sedam miliona maraka iz ovogodišnjeg budžeta u vidu poticaja poljoprivrednim proizvođačima, dok je još milion maraka namijenjen saniranju štete koju su ratari pretrpjeli protekle godine zbog vremenskih neprilika.

Potvrdio je ovo Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede u Vladi USK, te istakao kako je ovo povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je iz budžeta izdvojeno pet miliona maraka za agrarni sektor.

"Usaglasili smo se s poljoprivrednim proizvođačima da se u sistem poticaja uvedu još neke poljoprivredne djelatnosti. Kada smo planirali ova budžetska sredstva to se činilo kao značajan iskorak, međutim kako vrijeme prolazi cijene sve više rastu zbog posljednjih dešavanja u svijetu, tako da će ovo biti jako teška godina", kazao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, važno je da poljoprivrednici što prije dobiju planirana sredstva, kako ih inflacija ne bi pojela, jer cijene energenata i poljoprivrednog repromaterijala konstantno i nezadrživo rastu.

"Milion maraka isplatićemo odmah za izmirenje štete koju su poljoprivrednici imali u prošloj godini, a zatim idemo odmah sa drugim isplatama. Tu smo malo ograničeni, jer moramo čekati da Vlada FBiH usvoji svoj program poticajnih mjera, s kojim se ne smijemo preklapati, a to nam predstavlja problem jer se s tim na federalnom nivou kasni. Ono što možemo isplatiti, potrudićemo se da uradimo što prije", kazao je Kulenović.

On je apelovao na sve građane koji su u mogućnosti da se posvete sjetvi i proizvodnji hrane.

"Nemojte misliti da plašim građane, ali zbog moguće nestašice svjetske hrane dobro je imati proizvodnju za vlastite potrebe", kazao je Kulenović. Predstavnici poljoprivrednih proizvođača u Unsko-sanskom kantonu kažu kako su suočeni s enormnim povećanjem cijena nafte i repromaterijala, što je ugrozilo predstojeću poljoprivrednu sjetvu.

"Ako imamo u obziru da su cijene mineralnog gnojiva, recimo, skočile 300 posto i da je gnojivo teško nabaviti, očigledna je situacija u kojoj smo se našli. Sve je poskupjelo, a otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda na istom su nivou. Možemo samo konstatovati da su pred poljoprivrednicima teški dani", kaže Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Sanski Most. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti