Lijekovi

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ljekari dnevno pisali 15.672 recepta

Ljekari u Republici Srpskoj propisali su prošle godine 5.720.411 recepta za lijekove, odnosno 15.672 u prosjeku svakog dana.

14.03.2022. 09:47 / Izvor: Glas Srpske

Ljekari u Republici Srpskoj propisali su prošle godine 5.720.411 recepta za lijekove, odnosno 15.672 u prosjeku svakog dana. 

Troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS za te lijekove lani su iznosili oko 62,2 miliona KM. Godinu ranije izdato je 5.763.163 recepata, a trošak Fonda iznosio je oko 61,1 milion KM. Prema njihovim podacima najpropisivaniji lijekovi su oni koji se koriste u liječenju dijabetesa tipa dva, kao i arterijske hipertenzije.

U Fondu zdravstvenog osiguranja kažu da su ljekari 2019. izdali 6.274.393 recepata, a ukupni trošak fonda za te namjene te godine iznosio je oko 64,6 miliona KM.

Kada je riječ o antibioticima, ljekari su lani propisali 211.684 recepta, a trošak je iznosio oko milion KM. Godinu ranije propisan je 193.971 recept za tu vrsta medikamenata, a u 2019. godini prije pandemije, 292.700.

U fondu napominju da za osiguranike finansiraju one antibiotike koji se nalaze na listama lijekova fonda te da raspolažu sa podacima o izdatim receptima samo za te antibiotike.

Najpropisivaniji lijek među antibioticima, kako su dodali, je “amoksicilin”. U fondu su istakli da u Republici Srpskoj postoji mogućnost izdavanja antibiotika i na komad, kada je to neophodno i odgovara dužini trajanja liječenja.

"Izdavanjem antibiotika na komad sprečava se neracionalna upotreba i lagerovanje ovih lijekova u kućnim apotekama, čime bi se stvarala mogućnost posezanja za antibioticima i u onim situacijama kada ih nije ljekar preporučio, što može djelovati štetno po zdravlje", naveli su u fondu.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS Draško Kuprešak rekao je za “Glas Srpske” da nimalo nije čudno što su najpropisivaniji lijekovi upravo oni za dijabetes tipa dva.

"Jedan od faktora je i stres pod kojim smo svi bili dvije godine, zatvoreni u pandemiji, a koji, uz genetiku i način života, utiče na povećanje broja pacijenata i sa hipertenzijom i sa dijabetesom", rekao je Kuprešak.

Slično kažu i u Udruženju dijabetičara regije Banjaluke.

"Najgore kod dijabetesa je to što on stvara ostale zdravstvene probleme, napada bubrege, oči, srce i krvne sudove pa ljudi moraju koristiti i druge terapije uz ovu stalnu za dijabetes", ističu iz ovog udruženja.

Liste

Lista lijekova koji se izdaju na recept sastoji se od liste A i B.

Osiguranici za lijekove koji se nalaze na listi A plaćaju participaciju u iznosu od 10 odsto, ukoliko nisu oslobođeni plaćanja te obaveze, a ukoliko jesu, ne plaćaju ništa. Za lijekove na liste B svi osiguranici, bez izuzetka, plaćaju participaciju u iznosu od 50 odsto.

PODIJELI:

TAGOVI:

#recepti

#Ljekari

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti