BiH i Slovenija planiraju zajedničke zasade medonosnih drveća

15.03.2022. 14:40 / Izvor: Akta.ba
poljoprivreda

Na sastanku je razgovarano o saradnji u oblastima poljoprivrede i šumarstva, a posebno su se osvrnuli na pčelarstvo i ulogu koje šume imaju u ovoj oblasti.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u sjedištu Ministarstva u Sarajevu, primio ambasadora Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijana Sedara.

"Tom prilikom razgovarano je o saradnji u oblastima poljoprivrede i šumarstva, a posebno su se osvrnuli na pčelarstvo i ulogu koje šume imaju u ovoj oblasti", saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Ambasador Sedar upoznao je ministra Dedića o slovenskim planovima povodom obilježavanja Svjetskog dana pčela, koji se obilježava 20. maja ove godine. Istakao je i napore koje Slovenija, kao zemlja pčelara, ulaže u razvoj pčelarstva i očuvanje pčela kao vrste od izuzetne važnosti za poljoprivredu i biološku raznolikost.

Ministar Dedić je, govoreći o važnosti šuma i šumskih područja za proizvodnju meda i opstanak pčela, pozvao ambasadora Sedara da povodom obilježavanja 21. marta Međunarodnog dana šuma, zajednički zasade medonosna drveća s ciljem isticanja važnosti šuma za sveukupni razvoj, a posebno razvoj pčelarstva.

"Također, na sastanku je razgovarano je i o organskoj poljoprivredi i potencijalima koje ova vrsta proizvodnje nudi, kao i mogućnostima bilateralne saradnje između dvije zemlje, uključujući i područja koja su očišćena od mina, s obzirom da Slovenija već duži period podržava aktivnosti deminiranja poljoprivrednog zemljišta u BiH", saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti