EKONOMSKI FAKULTET SARAJEVO

Prof. Pilav-Velić upozorava: U aprilu nas čeka još jedan inflatorni udar

16.03.2022. 10:20 / Izvor: Akta.ba
Amila Pilav Velić

Foto: Dnevni Avaz

Ukidanje akciza na naftu i naftne derivate jeste jedna od kratkoročnih mjera ipak izgleda da se trenutno nalazimo na samom početku inflatorne spirale.

Duge kolone na benzinskim pumpama i kanisteri, kupovina velikih količina brašna i ulja obilježili su proteklu sedmicu u BiH. Građani su išli iz krajnosti u krajnost, pa su dolazili kamionima na benzinske pumpe da natoče gorivo, a isto tako su išli da kupuju po čak tonu brašna.

Sve ovo su radili iz straha od povećanja cijena. Tako se pojavila vijest da će gorivo biti 4KM, no na svu sreću to je bila lažna uzbuna.

Zahvaljujući privremenom ukidanju akciza na naftu i naftne derivate građani su konačno malo odahnuli. No, ovo je samo kratkoročna mjera kazala je Akta.ba Amila Pilav-Velić, profesorica sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

"Ukidanje akciza na naftu i naftne derivate jeste jedna od kratkoročnih mjera koja može dovesti do ublažavanja posljedica inflatornog udara na džepove građana i na poslovni sektor. Za očekivati je da  bi sada cijene goriva mogle biti niže i do 40 feninga po litri. S obzirom na to da cijene naftnih derivata utiču na cijene svih drugih proizvoda i usluga, ukidanje akciza na naftu i naftne derivate bi trebalo barem zaustaviti daljnji rast cijena. To bi  pomoglo građanima, ali i privredi da lakše prebrode ovu krizu", istakla je Pilav-Velić.

Međutim, ne treba zaboraviti da su u pitanju namjenska sredstva koja se deponuju na posebnom podračunu CBBiH, a koja se koriste za finansiranje putne infrastrukture odnosno izgradnju cesta i autocesta.

"Upravo ta sredstva omogućavaju nova zaduživanja i nastavak projekata putne infrastrukture odnosno konkretno koridora Vc. Ovo ukidanje akciza bi moglo dovesti do usporavanja tih projekata. Pretpostavljam da je ovo razlog zašto je ukidanje akciza privremenog karaktera. U protivnom bi naša sposobnost da servisiramo postojeće kredite ili da apliciramo za nove EU grantove dovelo do potpunog zastoja u izgradnji autoputeva, a to bi moglo dovesti do usporavanja ekonomske aktivnosti. Usporavanje ekonomske aktivnosti je posljednje što nam treba", naglasila je profesorica.

Nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice bi donijela više štete nego koristi

Osim povećanja cijena goriva došlo je i do enormnog povećanja cijena hrane. Ulje je sada 4.80KM. Kao rješenje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predlaže da se pokrene inicijativu za uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, koja bi važila tri mjeseca.

"Što se tiče prijedloga uvođenja nulte stope PDV-a mislim da to nije realna opcija i da do tog neće ni doći. Za razliku od prihoda od akciza gdje se radi o namjenskim sredstvima, ovdje je riječ o izravnim budžetskim prihodima što bi moglo imati multiplicirajuće negativne efekte na sva budžetska izdvajanja. Ta izdvajanja nisu samo plate zaposlenih u javom sektoru. To su i socijalna izdavanja i pomoć koja je u ovom trenutku i najpotrebnija socijalno najranjivijim kategorijama, to je i izravna pomoć i subvencije privredi, ali i brojna investiciona ulaganja. Mislim da iako je trenutna kriza teška i neizvjesna, ne smijemo praviti nepromišljene poteze koji nas u dugom roku mogu koštati puno više", pojašnjava Amila.

Raditi na dugoročnim mjerama poput energetske neovisnosti, te jačanju vlastite proizvodnje 

Jedna mjera nije i ne može biti dovoljna u ovoj situaciji. Treba donijeti čitav paket hitnih mjera kako bi se pomoglo privredi i građanima.

"Građani su oni koji ovu krizu trebaju posljednji osjetiti. Tu pored aktuelnih prijedloga ukidanja akciza i uvođenja diferencirane stope PDV-a, mislim da treba raditi na izravnom subvencioniranju troškova energenata prije svega gasa. Potrebno je osigurati i pomoć svim socijalno ugroženim, a pogotovo penzionerima, porodicama s troje ili više djece.

S druge strane, ne smijemo zaboraviti da kriza vodi i usporavanju ekonomske aktivnosti, stoga je neophodno raditi na pružanju adekvatne pomoći u poljoprivredi i ostalim sektorima kako bi sačuvali svoju likvidnost i radna mjesta. Naime, sve veći ulazni troškovi dovode kompanije na granicu opstanka i njima je pomoć neophodna.

To su neke kratkoročne mjere. U srednjem i dugom roku bilo bi potrebno raditi na strukturalnim promjenama, a u tom smislu naš prioritet bi trebala biti energetska neovisnost, te jačanje vlastite proizvodnje", kazala je profesorica.

Izgleda da se trenutno nalazimo na samom početku inflatorne spirale i ona će se još više ubrzavati.

"Pored cijena nafte i naftnih derivate koje će očigledno još rasti, bojim se da nas od aprila čeka još jedan značajniji inflatorni udar. Naime, cijene gasa koje sada plaćamo, iako su za 40% veće od onih u oktobru prošle godine, ostaju još samo do kraja ovog mjeseca. Za očekivati je da će cijena gasa od aprila biti značajno veća što će pokrenuti novi infaltorni zamah", zaključila je Pilav-Velić.

E.O.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti