Povećan porez na prihode od izdavanja poslovnog prostora

16.03.2022. 09:29 / Izvor: Akta.ba
porez na prihode

Općinsko vijeće Ilidža je prošle godine 20.09.2021. godine dostavilo prijedlog odluke o izmjeni Odluke o visini godišnjeg paušalnog poreza na imovinu na području općine Ilidža.

Općinsko vijeće Ilidža je prošle godine 20.09.2021. godine dostavilo prijedlog odluke o izmjeni Odluke o visini godišnjeg paušalnog poreza na imovinu na području općine Ilidža.

"Porez na imovinu plaća se u godišnjem paušalnom iznosu i to za poslovnu prostoriju, stambenu zgradu ili stan koji se izdaje pod zakup 8 KM po 1 m2 korisne površine, za garažu koja se izdaje pod zakup 6 KM po 1 m2 korisne površine, za izdavanje parking prostora 6 KM po 1 m2 korisne površine", navedeno je u odluci.

Za poslovni objekat dužine preko 5m plaća se 500 KM, a za stan za odmor i rekreaciju do 150 m2 korisne površine 6 KM po 1 m2 korisne površine.

Na upit portala Akta.ba zbog čega je došlo do ovog povećanja iz Općine Ilidža se nisu oglasili, a u odluci je navedeno da Općina Ilidža ima najniže iznose poreza odnosno da su one minimalne.

"Porez na imovinu plaćaju pravna i fizička lica (obveznici poreza), isti se plaća godišnje u 
paušalnom iznosu. Shodno Odluci o visini godišnjeg paušalnog poreza na imovinu na području općine Ilidža (“Službene novine Kantona Sarajevo”, br.20/09), utvrđeni su iznosi poreza. Analizom donešenih odluka o visini godišnjeg paušalnog poreza na imovinu od strane svih općina u Kantonu Sarajevo utvrdili smo da Općina Ilidža ima najniže iznose poreza odnosno da su one minimalne, a Zakon o porezu na imovinu ("Službene novine Kantona Sarajevo", br.7/09) propisao je samo minimalni paušalni iznos. Predložena izmjena vodi do usklađenosti porezne politike u Kantonu Sarajevo kao i stabilizaciju prihoda, odnosno povećanje budžetskih sredstava Općine Ilidža", navedeno je u odluci.

Iz Porezne uprave Ilidža su kazali da postupaju po Zakonu o porezu na imovinu.

"Obavještavam Vas da porezna ispostava postupa po Zakonu o porezu na imovinu ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 7/09) i po Odluci o izmjeni Odluke o visini godišnjeg paušalnog poreza na imovinu na području općine Ilidža ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 52/21) od 14.10.2021 godine", navedeno je iz porezne.


E.S. 
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti