Pravna strategija BiH protiv odlagališta na Trgovskoj gori do kraja marta

17.03.2022. 07:48 / Izvor: BHRT
Trgovska gora

Pravna strategija za djelovanje BiH po pitanju eventualne izgradnje skladišta nuklearnog otpada uz Nuklearne elektrane krško u nekadašnjem vojnom objektu Čerkezovac na Trgovskoj gori trebala bi biti završena do kraja marta.

Pravna strategija za djelovanje Bosne i Hercegovine po pitanju eventualne izgradnje skladišta nuklearnog otpada uz Nuklearne elektrane krško u nekadašnjem vojnom objektu Čerkezovac na Trgovskoj gori trebala bi biti završena do kraja marta ove godine.

Pravni tim za izradu strategije pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine u vezi sa pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore sastao se jučer u Novom Gradu.

"Neće to biti samo pravna strategija nego smjernice kako da djeluju sve bh. institucije u ovom slučaju. Vjerujem da će se sve završiti u duhu dobrog dijaloga, jer nam na cjelokupnu situaciju sada ne trebaju veća neslaganja dvije države”, kazao je Željko Bogut, predsjednik Pravnog tima.

Miroslav Drljača, načelnik Opštine Novi Grad, kazao je da se nada da će država iskoristiti sve svoje resurse kako bi se spriječila gradnja ovog odlagališta.

"Mi smo opština koja je najviše i najdirektnije ugrožena ovim projektom i nadamo se da do njegove realizacije neće doći. Ali se mora djelovati konkretno jer Hrvatska mora rješavati to pitanje što prije. Privremeno skladište u Krškom će uskoro biti puno i mora se naći druga lokacija", kazao je Miroslav Drljača, načelnik Opštine Novi Grad.

Mario Crnković, predsjednik Eko udruženja ”Green team”, istakao je da građani Novog Grada neće odustati i da će ukoliko do otvaranja odlagališta dođe biti tužba protiv Republike Hrvatske.

"Za nas nema drugog rješenja, ukoliko do realizacije ovog projekta dođe bit će tužba, ili u ime bh.institucija ili u ime samih građana Novog Grada", kazao je Mario Crnković, predsjednik Eko udruženja ”Green team”.

Podsjetimo, Hrvatska radi pripremne analize da na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora gradi skladište a kasnije i odlagalište nuklearnog otpada iz elektrane Krško u Sloveniji.

Tome se protivi Bosna i Hercegovina jer eksperti iz BiH smatraju da bi zbog poroznog tla, odlagalište ugrozilo život oko 250.000 građana Unskog sliva u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti