Iskazan interes za željezničkim pravcem Sarajevo-Čapljina

17.03.2022. 13:25 / Izvor: Akta.ba
željeznučki promet

Kada je željeznički putnički promet u pitanju, interes je iskazan za pravce Sarajevo - Čapljina - Sarajevo i obratno (po jedan par vozova).

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela Odluku o utvrđivanju interesa Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo u 2022. godini.

Kada je željeznički putnički promet u pitanju, interes je iskazan za pravce Sarajevo - Čapljina - Sarajevo i obratno (po jedan par vozova). Kod željezničkog kombiniranog prometa riječ je o pravcima Brčko granica - Čapljina granica, Semizovac - Čapljina granica, Sarajevo Teretna - Čapljina granica, Brčko granica - Lukavac, Maglaj - Čapljina granica, Čapljina granica - Lukavac, Čapljina granica - Konjic, Čapljina granica - Visoko i Lukavac - Šamac granica.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će, na temelju današnje odluke, zaključiti ugovor sa Željeznicama kojim će urediti sufinansiranje obavljanja usluga javnog željezničkog putničkog i kombiniranog prometa prema namjeni i visini sredstava utvrđenih za ove namjene u Budžetu FBiH za 2022. godinu.

Razlog za donošenje Odluke je provođenje zakonske odredbe po kojoj Federacija BiH vrši sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa po prethodno iskazanom interesu. Inače, željeznički pravci utvrđeni Odlukom usklađeni su s Ministarstvom saobraćaja i veza RS i predviđeni u redu vožnje za 2021/22. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti