Besplatni dodatni materijali iz informatike za kvalitetnije obrazovanje u BiH

17.03.2022. 15:29 / Izvor: Akta.ba
platforma

Nova platforma ima za cilj olakšati rad profesorima/icama u BiH i unaprijediti znanja i vještine novih generacija.

Oblast informatičkog obrazovanja u Bosni i Hercegovini danas je dobila veliki podstrek. Zahvaljujući partnerstvu Bit Alijanse, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i projekta MarketMakers, svim profesorima/icama informatike sada su dostupni dodatni nastavni materijali kojima imaju priliku unaprijediti svoj rad i informatičko obrazovanje novih generacija.

Nakon registracije na platformi https://edu.itkarijera.ba/ profesorima informatike bit će omogućen pristup materijalima iz pet oblasti (GUI, Razvoj Android aplikacija, Razvoj web aplikacija, Programiranje C++ i Matematičke osnove) s ciljem unapređenja srednjoškolskog obrazovanja u BiH. Na raspolaganju su im planovi i pripreme lekcija, prezentacije spremne za korištenje na časovima te zadaci za vježbu i zadaću.

"Kao asocijacija koja okuplja najznačajnije kompanije IT industrije u Bosni i Hercegovini, od svog osnivanja 2014. godine posvećeni smo unapređenju kvaliteta obrazovanja, prvenstveno kada je riječ o digitalnom znanju i vještinama. Ovom platformom i izuzetno korisnim i besplatnim materijalima koje na njoj nudimo želimo dati svoj doprinos edukaciji i pripremi nastavnog kadra", istakao je izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić.

Veliki broj škola u našoj zemlji susreće se sa finansijskim poteškoćama i nema neophodne informatičke kabinete, a udžbenici su često neprilagođeni modernom dobu kada je u pitanju izučavanje informatike. Sve to nastavnom kadru otežava praćenje aktuelnih trendova koji se konstantno mijenjaju. Online nastava postavila je nove izazove u obrazovanju i naglasila potrebu za većim ulaganjem u ovoj oblasti.

Nova platforma, koja će olakšati posao profesorima/icama informatike, doprinijet će modernijoj i kvalitetnijoj nastavi u vrijeme kada se obrazovanje u našoj zemlji susreće sa zastarjelim i često neadekvatnim nastavnim planovima i programima, o čemu svjedoče i loši rezultati učenika u BiH na međunarodnim testiranjima TIMSS i PISA.

"Kao udruženja eksperata koje usko sarađuje sa obrazovnim institucijama, svjesni smo poteškoća s kojima se obrazovni sistem susreće. Nova platforma je posljednji u nizu primjera naše podrške mladima da se kroz adekvatno obrazovanje kvalitetno osposobe za buduća radna mjesta i time osiguraju svijetlu budućnost za sebe, svoje porodice i cijelu zajednicu", poručila je projekt menadžerica Kristina Erak, naglašavajući da je IT industrija u BiH u stalnoj ekspanziji, a potencijali za njen razvoj ogromni. 

Osim što donosi nova radna mjesta sa odličnim uslovima, IT industrija bilježi i velike prihode te priliku za pomjeranje granica ukupnog razvoja zemlje. To je prilika koju ne treba propustiti.

"Sretni smo što smo mogli podržati jednu ovako važnu inicijativu. Mi iz IOM-a se nadamo da će rezultati potaknuti i druge aktere na konkretne akcije koje će omogućiti bolje obrazovanje za mlade IKT stručnjake u BiH", kazao je Darko Paranos, projektni menadžer Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Ulaganje u IT industriju mora biti jedan od prioriteta svakog društva koje želi kreirati povoljno okruženje za poslovanje, a polazna osnova za razvoj leži u obrazovanju.

Iz Bit Alijanse pozivaju sve zainteresovane profesore/ice informatike da se registruju na domeni edu.itkarijera.ba, pregledaju i preuzmu ponuđene materijale, kao i da jave svoje komentare i reakcije putem e-mail adrese contact@bit-alliance.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti