EBRD će podržati upostavu slobodnih zona u BiH

18.03.2022. 08:15 / Izvor: Akta.ba
slobodne zone

Sagovornici su na marginama Samita energetike Trebinje ocijenili da te zone predstavljaju dobar instrument za ekonomski razvoj BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl usaglasili su zajednički pristup promociji ideje izgradnje slobodnih zona u BiH.

Sagovornici su na marginama Samita energetike Trebinje ocijenili da te zone predstavljaju dobar instrument za ekonomski razvoj BiH.

Istaknuto je da je EBRD spreman da svojim iskustvima doprinese širenju mreže slobodnih zona u BiH, kao i da će eksperti iz te institucije participirati u radnoj grupi za slobodne zone zajedno s predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležnih entitetskih ministarstava.

Na sastanku je razgovarano i o modalitetima pomoći i podrške EBRD-a turističkom sektoru u BiH. Naglašena je potreba da svi nivoi vlasti u BiH investiraju u turističke kapacitete, pri čemu su kao primjer pozitivne prakse istaknute strateške investicije Vlade Republike Srpske u Olimpijski centar Jahorina.

Izražena je spremnost EBRD-a da bude dio podrške razvoju turističkih kapaciteta bilo da je riječ o javnim ili privatnim projektima. Sagovornici su zaključili da se taj model saradnje posebno može primjenjivati kroz razvoj vjerskog turizma u Trebinju, Međugorju i Mostaru.

Košarac i Naessl razmijenili su mišljenja o razvoju energetskog sektora, s fokusom na provođenje mjera energetske efikasnosti u BiH. S tim u vezi, istakli su opredijeljenost za nastavak realizacije zajedničkog projekta povećanja energetske efikasnosti, u okviru kojeg su u prvoj fazi identifikovane potrebe 17 objekata sa procijenjenom vrijednosti 11,3 miliona eura.

Košarac je rekao da je realizacija pomenutog projekta od velikog značaja za energetsku stabilnost, te izrazio očekivanje da će se u proceduru njegove realizacije ući u što skorijem vremenskom roku, nakon što Ministarstvo finansija BiH dostavi neophodna mišljenja.

Na sastanku je ukazano na potrebu usvajanja integrisanog energetskog i klimatskog plana za BiH za period 2021-2030., kako bi EBRD mogao da finansira konkretne projekte u oblasti energetike, a koji su sastavni dio navedenog plana, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti