Domaći proizvođači u problemu: Sirovina je sve manje, a zabrana izvoza trupaca odgođena

21.03.2022. 11:39 / Izvor: Akta.ba
drvne sirovine

Vijeće ministara BiH nije postiglo saglasnost za donošenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata te će se o ovoj odluci izjasniti u drugom krugu glasanja.

Vijeće ministara BiH nije postiglo saglasnost za donošenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata te će se o ovoj odluci izjasniti u drugom krugu glasanja.

Protiv Odluke o privremenoj zabrani izvoza šumskih, drvnih sortimenata iz BiH, koja bi bila oročena do kraja godine bili su svi ministri iz Federacije, osim Ankice Gudeljević, koja nije bila na sjednici.

Podsjećamo, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je 10. marta izjavio da se namjerava zabraniti izvoz trupaca, a kao razlog za to je istakao rješavanje problema drvoprerađivača. Ovo je najavio nakon sastanka sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Nakon toga je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac istakao da je pripremljena odluka o zabrani izvoza trupaca kojom se namjerava osigurati da domaći proizvođači imaju dovoljno šumskih sortimenata.

Ako se ne donese ta odluka o zabrani izvoza, poručuje da će trupci ići na tržište EU i druga, a da bh. proizvođači neće imati šta da rade.

"Do drugog kruga glasanja imat ćemo konsultacije sa kolegama da zajedno radimo i implementiramo zaključke entitetskih premijera i predsjedavajućeg Vijeća ministara", kazao je Košarac.

Suhad Ećo, predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kazao je za portal Akta.ba da je situacija alarmanta, a proizvodnja upitna jer nema sirovine za domaće proizvođače finalnog proizvoda. Istovremeno, dozvoljen je veliki izvoz sirovina, oblovine, trupaca i poluproizvoda. 

Kaže da na ovaj problem ukazuju dugi niz godina, pogotovo sada kada smo došli u centar ukrajinske krize.

"Došli smo u poziciju da sirovine zaista nema i ne možemo dozvoliti da se radi izvoz ne samo trupaca, već i rezane građe i poluproizvoda, odnosno svih drvnih sortimenata", ističe on.

Napominje da je Ukrajina bila jedna velika baza sirovine i jedan od najvećih izvoznika. Ukoliko se odluka o zabrani ne donese što prije, jer međunarodni trgovci otkupljuju iz Bosne i Hercegovine sirovine što je ostalo, bh. proizvođači finalnih proizvoda ostaju u velikom problemu.

"Prije dva dana smo imali sastanak u Vanjskotrgovinskoj komori gdje je istaknuto da je veliki broj proizvođača zbog nedostatka sirovine došao u situaciju da se mora zatvoriti, dok druge firme ukidaju drugu smjenu zbog nedostatka sirovina", naglašava Ećo.

Posebno su ukazivali na činjenicu da se zabrani izvoz trupaca i poluproizvoda, tj. rezane građe. 

"Izvoz se mora hitno stopirati, jer ćemo za pola godine ostati bez sirovine i biti u teškoj poziciji", ističe on, dodajući da se ne radi samo o zaštiti proizvođača, već i zaštiti životne sredine, okoliša, poplava itd. 

Pored toga, naglašava, bitno je da se spiječi legalna i nekontrolisana sječa i da se sve radi planski.

Također, apelirali su da se na federalnom uvede kriterij za raspodjelu sirovine, a ukoliko izostane zabrana trupaca na državnom nivou, uputili su apel kantonalnim preduzećima da reagiraju. 

"Tražili smo od njih da donesu kriterij za raspodjelu sirovine gdje bi vrijednost dali finalnim proizvodima i koliko-toliko onemogućili izvoz trupaca i poluproizvoda. Ukoliko izostane podrška sa nivoa države, probat ćemo reagirati na nivou kantona i entiteta", zaključe predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri VTK BiH.

Inače, vrijednost izvoza drvne industrije u 2021. godini iznosila je 1.709.957.563 KM što je za 30,2% više od izvoza u 2020. godini.

Najveći porast izvoza ostvarili su rezana građa i elementi, ploče i furnir, građevinska stolarija i proizvodi šumarstva. 

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti