povećanje marže

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Trgovci u Republici Srpskoj povećavali marže od 0,05 do 33 posto

Ograničenje marže odnosi se na osnovne životne namirnice kao što su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast..

22.03.2022. 09:38 / Izvor: Akta.ba

Tržišna inspekcija Republike Srpske je od 14. do 18. marta obavila 15 kontrola tržnih centara i marketa prema Uredbi o ograničenju marži i utvrdila nepravilnosti u 12 slučajeva.

Kako je saopšteno iz Inspektorata Republike Srpske, zbog nepravilnosti je izdato 26 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 111.700 KM.

Naime, subjekti uhvaćeni u prekršaju nisu se pridržavali marži prilikom formiranja prodajnih cijena, a procenat prekoračenja bio je od 0,05 do 33 posto.

U saopštenju se naglašava da se utvrđene nepravilnosti ne odnose isključivo na prekoračenje marže već i na ostale propuste kao što su isticanje cijena, uredna deklaracija i slično.

"Tržišna inspekcija Republike Srpske je angažovana u punom kapacitetu i nastavit će sa kontrolama kako nesavjesni pojedinci ne bi zloupotrebljavali trenutnu situaciju", saopšteno je.

U saopštenju se dodaje da su predmet kontrole i veliki lanci sa popriličnim zalihama gdje kontrole kod takvih subjekata traju i po nekoliko dana.

Tržišna inspekcija RS-a kontinuirano vrši kontrolu primjene Uredbe o ograničenju marži u prometu robe i u pravilu poslodavci se pridržavaju propisanih marži za definisane proizvode.

U saopštenju se podsjeća da se kontrole cijena vrše na osnovu više propisa, kao i Uredbom o izmjeni Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe koju je Vlada RS-a donijela na sjednici u novembru prošle godine.

Tom uredbom je propisano da privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji se bave prometom robe na veliko formiraju cijene određenih proizvoda primjenom marži u procentu do šest posto na nabavnu cijenu, a subjekti koji se bave prometom robe na malo primjenom marži u procentu do osam posto na nabavnu cijenu.

Ograničenje marže odnosi se na osnovne životne namirnice kao što su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer i drugo.

PODIJELI:

TAGOVI:

#inspekcija

#trgovine

#marža

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti