Predstavnici MMF-a s Novalićem o ekonomiji i mjerama Vlade FBiH

23.03.2022. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Novalić MMF

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je jučer sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Alinom Iancu koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je jučer sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Alinom Iancu koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru redovnih razgovora s državnom i enitetskim vlastima.

Na sastanku, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarano je o više tema, ali s fokusom na ekonomske prilike u Federaciji BiH, te na daljnju saradnju FBiH i MMF-a.

Novalić je, govoreći o ekonomskoj situaciji i njenoj perspektivi u FBiH, istakao da se očekuje rast realnog BDP-a za 2021. od sedam posto, što je Federaciji BiH omogućio stabilan ekonomski razvoj posljednjih godina.

Navedeno je da je jedna od osnovnih mjera za ublažavanje inflacije koje poduzima Vlada FBiH zaštita socijalno najranjivijih kategorija stanovništva, posebno penzionera.

"U ovoj godini smo planirali dva usklađivanja visina penzija. Očekujemo prvo od 8,1 posto već u aprilu, dok bi u junu ili julu penzije trebale porasti dodatna tri posto. Dijelom ćemo usklađivati i druga budžetska izdvajanja", pojasnio je Novalić.

Također, istakao je da je u toku priprema odluke za intervenciju tzv. plavim dizelom prema poljoprivrednicima iz robnih rezervi FBiH.

"Ove godine planirali smo deset puta više sredstava za robne rezerve. Razmatramo i pripremamo i intervenciju i drugim robama, kao što je brašno, po nižim cijenama iz robnih rezervi FBiH", kazao je Novalić.

Osim toga, u ovoj godini planiran je i budžetski poticaj poljoprivredi od 106 miliona KM.

Govoreći o Prijedlogu budžeta FBiH za 2022., koji će se sljedeće sedmice naći u parlamentarnoj proceduri, Novalić je ukazao da taj budžet, osim socijalnog elementa, ima i razvojni karakter, jer će više novca nego dosad biti usmjereno ne samo u poljoprivredu, nego i u jačanje robnih rezervi, te finansiranje infrastrukturnih i kapitalnih projekata.

Kada je riječ o strukturalnim reformama, koje su također bile tema današnjeg razgovora, predstavnici MMF-a su upoznati i da kroz trogodišnji 225 miliona KM vrijedan projekt Vlada kreće u konsolidaciju zdravstvenog sistema u FBiH.

Alina Iancu je izrazila zadovoljstvo MMF-a mjerama koje Vlada FBiH poduzima s ciljem ublažavanja posljedica globalne inflacije, ali i osnaživanja ekonomskog razvoja i finansijskog jačanja socijalnog sektora.

Danas je obostrano istaknuta dosadašnja dobra saradnja Vlade FBiH i MMF-a i ukazano na potrebu njenog nastavka, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti