Projekt HE "Buk Bijela" štetan za životnu sredinu i razvoj turizma

24.03.2022. 07:44 / Izvor: Akta.ba
buk bijela

U Foči je održana javna debata o temi izgradnje hidroelektrana - Buk Bijela, Foča i Paunci, organizirana povodom 22. marta, Svjetskog dana voda.

U Foči je jučer održana javna debata o temi izgradnje hidroelektrana - Buk Bijela, Foča i Paunci, organizirana povodom 22. marta, Svjetskog dana voda.

Predstavnice međunarodnih nevladinih organizacija i udruženja građana iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore predstavile su javnosti hronologiju projekta "Buk Bijela", rizike koje on nosi kao i problematiku koja se za njega vezuje, odnosno negativne posljedice koje bi njegova izgradnja imala po životnu sredinu.

"Koncesija za ovaj projekat je dodijeljena na entitetskom nivou, Ustavni sud BiH donio je odluku da je ovaj postupak neustavan i za rješavanje ovog pitanja imenovana je Državna komisija za koncesije BiH. Projekat ima i poteškoća u pronalaženju sredstava i netransparentan je izvor finansiranja, a posebno je zabrinjavajući njegov uticaj na biodiverzitet, životnu sredinu, kao i na potencijale za razvoj turizma ovog kraja", istakla je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke.

Nataša Kovačević iz međunarodne organizacije CEE Bankwatch, koja se bavi monitoringom finansiranja projekata u oblasti energije, naglasila je da Svjetska Banka i Evropska unija nisu zainteresovani da investiraju u HE Buk Bijela i Foča.

"To dovoljno govori o tome da se ni jedan ozbiljan investitor koji mari za primjenu visokih ekoloških i socijalnih standarda neće upustiti u ovakav posao. Također, nije dokazana ni izvodljivost ovog projekta, kao ni štete za životnu sredinu i ekonomiju lokalnih zajednica koje zavise od ove rijeke", kazala je Kovačević.

Podsjetila je da je riječ o povezanom sistemu rijeka Drina - Tara koji je daleko najprofitabilniji za lokalne zajednice Crne Gore i BiH od bilo kojeg drugog vodotoka u ove dvije države.

"Krajnje je vrijeme da BiH odustane od brana i ozbiljno se posveti zaštiti prirodnih bogatstava gornje Drine, uz punu zakonsku zaštitu slobodnog toka i staništa stogo zaštićenih vrsta, posebno mladice i pastrmke", dodala je Kovačević.

debata buk bijela

Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja „Rzav“ iz Srbije i saradnica Svjetske organizacije za zaštitu prirode - WWF Adria ističe da su se u više navrata obraćali nadležnim institucijama u Srbiji u vezi s gradnjom HE Buk Bijela.

"U odgovoru koji smo dobili navodi se da se ovaj projekat nalazi u pripremnoj fazi, te da još uvijek nije poznat izvor finansiranja, a ostali smo uskraćeni za informacije o sadržaju Sporazuma o saradnji  između Vlade Srbije i RS. Dakle, još ne znamo da li će ovaj projekat finansirati građani Srbije ili većinskim dijelom neki privatni investitori", navodi Milivojević.

Istovremeno, podsjeća da je zasada samo poznato da je postavljen kamen temeljac i da javnost očekuje da dobije studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, te studiju procjene uticaja.

"Znamo kako se iz fioka vade reliktni projekti, koji su zastarjeli, pa se s pravom postavlja pitanja koja je vizija korišćenja hidroenergije i šta su naši nacionalni interesi, znajući kakva je cijena struje i koliki su gubici na mrežama",  upozorava Milivojević.

Jedna od privrednih grana na koju će ovaj projekat svakako uticati, a koja ima najveći potencijal na području Foče je rafting turizam.

Mirko Davidović iz Rafting centra ”Tara-Raft” iz Foče ističe da će izgradnja ovih objekata potopiti gornji tok Drine koji je ujedno i njen najljepši dio, dio kanjona Sutjeske i vjerovatno dio kanjona Tare obzirom da se kota uspora, tj gornja kota jezera nalazi na mjestu sastavaka Tare i Pive, gdje nastaje rijeka Drina.

"To će nesumnjivo uticati na tokove ovih rijeka i samim tim na razvoj raftinga, kajakinga i kanuinga u ovom području. Ovaj kraj je prepoznat kao popularna turistička destinacija ne samo kod nas već i u Evropi i cijelom svijetu i taj potencijal će biti narušen u slučaju Tare, ili kompletno uništen u slučaju Drine i Sutjeske", ističe Davidović.

Predstavnice ekoloških udruženja su zaključile da je riječ o projektu koji je problematičan iz više razloga, počevši od finansiranja do njegovog uticaja na životnu sredinu, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti