Jurković: Neum zbog Pelješkog mosta neće izgubiti goste

26.03.2022. 10:11 / Izvor: Fena
Neum

Protekle dvije pandemijske godine značajno su utjecale na turističke rezultate Neuma, a načelnik jedinog bh. grada na moru Dragan Jurković vjeruje kako će smirivanje epidemiološke situacije pozitivno utjecati na ovogodišnju ljetnu sezonu.

Protekle dvije pandemijske godine značajno su utjecale na turističke rezultate Neuma, a načelnik jedinog bh. grada na moru Dragan Jurković vjeruje kako će smirivanje epidemiološke situacije pozitivno utjecati na ovogodišnju ljetnu sezonu.

"Mi smo imali sreću u nesreći jer smo bili otvoreni čitavo to vrijeme pa su nam kapaciteti bili popunjeni. Nije to bilo blizu proteklim sezonama, ali najbitnije je da su zadržana radna mjesta i da smo mi kao lokalna zajednica zadovoljni", kazao je Jurković u razgovoru za Fenu.

Dodao je kako se nada da će ova godina biti prekretnica nakon koje će sve krenuti uzlaznom putanjom.

"Ono što trenutno radimo i što imamo u planu uraditi do početka turističke sezone je izgradnja plivališta koje se već dugo godina očekuje u Neumu i to je jedan od naših glavnih projekata. Potpisali smo i ugovor o izgradnji kućica na šetnici, koje će biti izložbeno-prodajnog karaktera, sve u svrhu uređenja šetnice koja je najfrekventnija tijekom ljetnih mjeseci", rekao je Jurković.

Produžetak sezone

Neum je posljednjih mjeseci bio česta lokacija raznih pregovora, summita i konferencija, i upravo je "kongresni turizam" jedan od glavnih aduta neumskih turističkih djelatnika koji nastoje produžiti turističku sezonu sa sadašnjih 90, na 150 ili čak 200 dana.

"Zadnjih mjeseci smo bili svjedoci različitih pregovora i konferencija ovdje. Prema najavama očekujemo jako dobru sezonu vezanu uz kongresni turizam. Svi ti događaji zasigurno pokazuju jednu pozitivnu priču i mislim da nam to pomaže u brendiranju Neuma što je bio moj osnovni cilj od stupanja na ovu dužnost", kazao je općinski načelnik.

Za ovo ljeto najavljen je završetak radova na prometnici Stolac – Neum, koja će povezati Neum s ostatkom zemlje i značajno skratiti vrijeme putovanja.

"Zadnjih nekoliko mjeseci Neum živi punijim plućima, to nam je pokazatelj kako je ta cesta značajna, koliko će to Neum otvoriti i povezati ga s ostatkom države. Zasigurno ćemo imati produženu sezonu, a možda čak cjelogodišnji aranžman gdje će ljudi dolaziti vikendima tijekom zime. Prema dosadašnjim pokazateljima, iako cesta još nije završena, imamo se pravo nadati boljem", ustvrdio je Jurković.

Pelješki most

Pored spomenute prometnice u neposrednoj blizini Neuma završava se veliki infrastrukturni projekt u susjednoj Hrvatskoj – Pelješki most.

"S pozitivne strane, Pelješki most će u špici sezone rasteretiti prometni kolaps. Naši žitelji i gosti su svjedoci da u ljetnim mjesecima ne možete valjano funkcionirati, ne možete prijeći s jedne na drugu stranu grada jer su česte prometne blokade. Negativna posljedica je što će dosta objekata koji su vezani za samu jadransku magistralu biti u nekom minusu i neće imati promet kao do sada", kazao je Jurković.

Po svemu sudeći, dodao je načelnik, Neum zbog Pelješkog mosta neće izgubiti goste, jer će oni koji žele doći to i dalje činiti, a onima kojima je Neum tranzitna točka, bit će to i dalje.

Gospodarstvo i maslinarstvo

Bolja prometna povezanost zasigurno će utjecati na neumsko gospodarstvo koje nije vezano za turizam. Načelnik Jurković očekuje da će njegova općina postati prihvatljivija i primamljivija investitorima, a posebno će profitirati industrijska zona "Cerovica" koja će se dodatno aktivirati.

Jurković je kazao kako žele osnažiti ulaganja u obnovljive izvore energije, jer je Neum po tom pitanju pri dnu ljestvice u BiH.

"Praktično ne postoji niti jedno veće postrojenje koje se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Postoji interes, pa i od inozemnih ulagača, te se nadam da ćemo kroz izmjene prostornih planova pojednostaviti pristup i dolazak investitora. U turizmu također postoji interes ulagača, a mi smo uvijek otvoreni za takvu vrstu suradnje", naveo je Jurković.

Zaleđe Neuma poznato je po uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja, a načelnik i tu vidi priliku za napredak.

"Općina je u završnoj fazi instalacije uljare, stroja za preradu maslina i maslinova ulja čime bi iskoristili potencijal zaleđa, omogućili još veći broj nasada maslina, jer smo podneblje stvoreno za uzgoj maslina, a svi naši maslinari imaju vrhunske rezultate. Time želimo osnažiti tu priču i dovesti je na višu razinu", istaknuo je načelnik.

Ulaganja u mlade

Pored razvoja turizma i gospodarstva Jurković je istaknuo kako je kao jedan od glavnih prioriteta u svom radu postavio ostanak mladih u Neumu.

"Osim načina osiguranja stambenog pitanja i kupovine nekretnine za mlade, koje ćemo subvencionirati kroz izgradnju stambenih jedinica, također nam je plan da osiguramo i radna mjesta. Svjedoci smo da iz svih sredina mladi odlaze, pa nažalost tako i iz naše općine", kazao je.

Kako kaže, s udrugom hotelijera, ugostiteljima te turističkim djelatnicima žele potaknuti mlade da se odluče za dalje školovanje u lokalnoj ugostiteljskoj školi i da ponovno budu nositelji svih aktivnosti u Neumu, čime bi sebi i gradu osigurali egzistenciju.

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) je na sjednici održanoj 18. ožujka usvojila zakon o turističkim zajednicama, čime je omogućeno da se u svakoj općini i gradu osnuju ili obnovi rad turističkih zajednica na lokalnoj razini.

"Nama kao općini bitno je što je taj zakon usvojen jer ćemo moći formirati našu lokalnu turističku zajednicu, gdje ćemo moći koristiti sve te resurse i potencijale za promociju Neuma, To smo dugo očekivali i uložit ćemo dosta energije kako bi to funkcioniralo u najboljem smislu", rekao je Jurković.

Dodao je kako će neumske vlasti raditi zajedno s drugim jedinicama lokalne samouprave u HNŽ-u na potpori i promociji turizma.

"Mislim da ćemo napraviti jednu dobru priču i da ćemo bolje iskoristit sve naše potencijale. Sinergijom s drugim mjestima u Hercegovini, posebno Međugorjem, možemo ostvariti još bolji rezultati", zaključio je načelnik općine Neum Dragan Jurković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti