Predstavnički dom prihvatio Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu

29.03.2022. 07:53 / Izvor: Fena
budžet

Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine prihvaćen je većinom glasova (59 za, 28 protiv i 2 uzdržana) na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine prihvaćen je većinom glasova (59 za, 28 protiv i 2 uzdržana)  na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Da bi stupio na snagu, budžet mora u istovjetnom tekstu odobriti i Dom naroda čije je zasjedanje najavljeno za četvrtak, 31. marta.

To je i datum do kojeg važi Odluka o privremenom finansiranju FBiH, donesena u januaru ove godine zbog nedostatka federalnog budžeta za 2022. kao akta odobrenog u oba parlamentarna doma prije početka predstojeće fiskalne godine. U tim situacijama, nadomješćujuća tromjesečna odluka o privremenom finansiranju donosi se kako, do donošenja budžeta, ne bi stali osnovni finansijski tokovi.

Budžet Federacije BiH za 2022. godinu Vlada FBiH je predložila u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi KM, što je za 116 miliona KM ili za dva posto više od prošlogodišnjeg budžeta.

To je najveći ukupni budžetski iznos otkako je ustanovljena Federacija BiH.

Budžetski rast, obrazloženo je, rezultat je činjenice da se po svim projekcijama Vlade u ovoj godini, planiraju veći prihodi, u ukupnom iznosu 4,471 milijardi maraka, od čega su 2,218 milijardi prihodi od doprinosa, 1,692 milijardi KM od poreza, a ostalo se odnosi na druge neporezne prihode.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, obrazlažući danas prijedlog budžeta zastupnicima, kazao je da sadrži sve potrebne elemente, neophodne za daljnju stabilizaciju ekonomije, zaštitu ranjivih kategorija te stvaranje pretpostavki za ubrzani budući razvoj.

"Zadatak svake vlasti je da nađe najbolju moguću ravnotežu između onoga što je potrebno, ali i onoga što je moguće, odgovorno i dugoročno održivo. Uvjeren sam da smo ovim budžetom uspjeli da nađemo takvu ravnotežu", rekao je Novalić.

Prepoznavajući značaj poljoprivredne proizvodnje te jačanja njene otpornosti, u budžetu je, po premijerovim riječima, prvi put planiran iznos od 106 miliona KM.

Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija je planirano 260 miliona KM kapitalnih transfera, od čega je 229 miliona KM za izgradnju autocesta i brzih cesta.

Kad je riječ o putevima, Novalić je najavio završetak izgradnje novih dijelova autoputa na dionicama Tarčin - Ivan te Ponirak - Vraca, kao i početak gradnje 60 kilometara autoputa na koridoru 5-c uključujući početak probijanja tunela Prenj.

"Također, počet ćemo sa izgradnjom dijela autoputa od Tuzle do Orašja, koji će postati dio budućeg autoputa od Sarajeva do Beograda. Ubrzano se radi na izradi dokumentacije za početak radova na dionicama Široki Brijeg - Mostar i Bihać - Maljevac. U ovoj godini ćemo okončati radove na dvjema poddionicama i time kompletirati izgradnju nove i moderne ceste od Stoca do Neuma ukupne dužine oko 36 kilometara. Počet ćemo sa izgradnjom obilaznice u Živinicama na putu od Tuzle do Sarajeva te sa izgradnjom brze ceste od Lašve do Nević-polja koja prolazi kroz poslovnu zonu Vitez. Konačno, počet ćemo sa izgradnjom južne obilaznice Mostara. Ukupna vrijednost ovih radova je 120 miliona KM", rekao je Novalić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti