Promovisati povećanje individualne poljoprivredne proizvodnje na nivou jednog domaćinstva

30.03.2022. 15:58 / Izvor: Akta.ba
Gračanica

Komisija za poljoprivredu Gradskog vijeća Gračanica održala je dvije sjednice na temu trenutnog stanja u poljoprivredi na području Grada Gračanica.

Komisija za poljoprivredu Gradskog vijeća Gračanica održala je dvije sjednice na temu trenutnog stanja u poljoprivredi na području Grada Gračanica.

"Prema mišljenju Komisije aktivnosti se trebaju usmjeriti u dva pravca, prije svega  potrebno je medijski intenzivirati potrebu za povećanjem poljoprivredne proizvodnje u kontekstu globalnih dešavanja te napraviti niz edukativnih emisija s ciljem upoznavnja i edukacije stanovništva o mogućnostima poljoprivredne proizvodnje u aktuelnim uslovima nedostatka i izuzetno visokih cijena sadnog materijala i energenata potrebnih za proizvodnju. Takođe zaključeno je da je potrebno promovisati povećanje individualne poljoprivredne proizvodnje na nivou jednog domaćinstva i njenih potreba", navedeno je. 

Drugi pravac djelovanja je zaštita poljoprivredne proizvodnje od štete koju nanosi divljač i u tom cilju održana je zajednička sjednica Komisije za poljoprivredu sa korisnikom lovačkog poddručja Šumunica tj. Lovačkog udruženja "Srndać" Gračanica i pripadnicima Policijske uprave Gračanica.

Na zajedničkoj sjednici Komisije predstavnici LD "Srndać" upoznali su članove Komisije o aktivnostima i problemima s kojima se susreću u cilju smanjenja broja divljači koja uništava usjeve poljoprivrednih proizvođača.

Na zajedničkom sastanku doneseni su slijedeći zaključci:

  • Da se pod hitno ubrza procedura izdavanja saglasnosti na lovno privrednu osnovu  a kojom će se povećati kvota odstrela divlje svinje na području lovišta Šumunica,
  • Da se podržavaju aktivnosti LD "Srndać" na lovu divljači u lovnoj godini koja počinje 01.aprila i plan aktivnosti koji je izradilo LD "Srndać" a čime će se značajno smanjiti broj štetne divljači,
  • Da se iz budžeta Grada Gračanica obezbijede dodatna sredstva za aktivnosti u lovnoj sezoni koje je predložilo LD "Srndać".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti