Vidović: Bankarske usluge niže od jedne KM za građane sa niskim primanjima

31.03.2022. 08:20 / Izvor: RTRS
Vidović: Bankarske usluge niže od jedne KM za građane sa niskim primanjima

Ona je navela da je Vlada utvrdila i Nacrt zakona o izmjnama i dopunama Zakona o investicionim fondovima.

Vlada Republike Srpske u srijedu je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu s ciljem smanjenja cijene bankarskih usluga građanima koji imaju niska primanja i socijalne potrebe, izjavila je ministar finansija Srpske Zora Vidović.

"Bankarske usluge biće niže od jedne KM, a definisali smo otvaranje osnovnog računa za penzionere, radnike sa nižim primanjima i studente, rekla je Vidovićeva novinarima nakom sjednice Vlade Republike Srpske u Banjaluci", izvještava RTRS.

Ona je istakla da je zakonskim odredbama propisano da navedene kategorije stanovništva u toku jednog mjeseca mogu obaviti sedam besplatnih bankarskih transakcija čije vrijednosti nisu više od 100 KM.

Ona je navela da je Vlada utvrdila i Nacrt zakona o izmjnama i dopunama Zakona o investicionim fondovima.

"Zakonskim odredbama tretirali smo otvorene investicione fondove sa javnom ponudom i dali smo im široku mogućnost za ulaganja, što će dovesti do većeg ulaganja u Republiku Srpsku. Takođe, definisani su i alternativni investicioni fondovi koji će ulagati u manje biznise, što će olakšati rad malih i srednjih preduzeća", dodala je Vidovićeva.

Ona je navela da je utvrđen Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti.

"Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi uspostavljanja preventivnog sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti zloupotrebom transakcija sa virtuelnim valutama i depozitarnim uslugama novčanika, kao i u realizaciji preuzetih međunarodnih obaveza uključujući i usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU" ,pojasnila je Vidovićeva.

Ona kaže da osnovne funkcije tržišta virtuelnih valuta, ali i digitalne imovine, treba razumjeti analogno tradicionalnom tržištu kapitala, te da je navedenim zakonom predloženo da Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, kao regulatorni i nadzorni organ za tržište kapitala, vrši nadzor nad pružaocima usluga u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti