Vlada Republike Srpske utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu

31.03.2022. 09:29 / Izvor: Akta.ba
Vlada Republike Srpske utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu

Predloženi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu u segmentu kaznenih odredaba smanjuje visinu kazne.

Izmjenama i dopunama zakona propisuje se da Savez udruženja pčelara Republike Srpske i udruženja pčelara koji nisu članovi Saveza i udruženja proizvođača iz oblasti biljne proizvodnje tijekom godine sprovode zajedničke aktivnosti na edukacijama o značaju pčelarstva s ciljem očuvanja pčela i samog biodiverziteta u prirodi.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu uvažio je aktuelno stanje u sektoru pčelarstva u pogledu selekcije, uzgoja i reprodukcije pčelinjih matica rodonačelnica i uzgoja kćerki matice za promet koji se vrše u registrovanom reprocentru, a selekcija kćerki matica rodonačelnica (performans test) vrši se u registrovanoj testnoj stanici pod nadzorom Ministarstva.

Također, detaljnije je definirana registracija pčelara i pčelinjaka u Republici Srpskoj sa jasno propisanim uvjetima koji su neophodni za upis u registar pčelara i pčelinjaka.

Izmjenama odredaba zakona koje se odnose na ažuriranje brojnog stanja pčelara i pčelinjaka doći će do tačnijih podataka o brojnom stanju pčelara i pčelinjaka na temelju kojih će se omogućiti bolje planiranje mjera za razvoj sektora pčelarstva.

Predloženi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu u segmentu kaznenih odredaba smanjuje visinu kazne, te propisuje nove kaznene odredbe.

Uvažavajući navedeno, nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu uvažio je aktuelno stanje u sektoru pčelarstva, zahtjeve koji proizilaze iz EU integracija u ovoj oblasti, te politike Vlade Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti