ProCredit Bank kao veliki partner bh. privrede podržava tranziciju ka održivoj energiji

01.04.2022. 16:33 / Izvor: Akta.ba
Procredit

ProCredit Bank učestvovala je na nedavno održanom trećem po redu Samitu energetike u Trebinju, kao jedan od pokrovitelja.

ProCredit Bank učešćem na nedavno održanom trećem po redu Samitu energetike u Trebinju, kao jedan od pokrovitelja, potvrdila je da u oblasti energetske efikasnosti i ulaganja u obnovljive izvore energije kreira trendove na našem tržištu. 

Samit pod sloganom „Energetska budućnost Zapadnog Balkana“ okupio je gotovo sve vodeće ljude elektroprivreda iz regiona, dok je u deset odvojenih panela učestvovalo oko 70 vodećih stručnjaka energetike i ekonomije iz zemlje i regiona.

Na panelima se govorilo i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, izazovima dalje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama (ETS), energetskoj efikasnosti, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

Drugog dana Samita, članica Uprave ProCredit Bank, Amina Durmo Trlin, uz eksperte, učestvovala je na panelu pod nazivom „Energetska efikasnost – tržište energetskih usluga u regionu“. "Ponosni smo na činjenicu da 20 posto ukupnog našeg kreditnog portfolija čine krediti za energetsku efikasnost, ulaganje u obnovljive izvore energije kao i druga ekološka rješenja koja imaju pozitivan uticaj na okoliš. Smatramo da na tržištu BiH postoji ogromni potencijal za čistu energiju, a ProCredit Bank će nastaviti da pruža podršku našim privrednicima na putu tranzicije ka održivoj energiji i poslovanju“, zaključila je Durmo Trlin.

Uoči zatvaranja Samita, član Uprave ProCredit Bank, Srđan Ožegović, također uz eminentne stručnjake, učestvovao je u panel diskusiji pod nazivom „4D trendovi u energetici“ i tom prilikom rekao da je trend zainteresovanosti za ulaganje u solarne elektrane za vlastitu upotrebu sve veći na tržištu Bosne i Hercegovine kada je riječ o privrednicima. „Kod fizičkih lica postoji određeni nivo interesovanja, ali ključni momenat koji čekamo je implementacija “Prosumer Zakona”, odnosno Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije kojim je po prvi put je uveden koncept kupac-proizvođač. ProCredit Bank je već razvila proizvode, i to ne samo za ulaganje projekata u solarne panele, već ulaganja u projekte energetske efikasnosti, kao što su utopljavanje domova, ugradnja energetski efikasne stolarije, toplotne pumpe i mnoge druge tehnologije. Za ovakve investicije, zajedno sa EBRD-om, omogućavamo povrat na investiciju i do 20 posto.“, rekao je Ožegović.

Treći „Samit energetike SET Trebinje 2022“, u organizaciji Elektroprivrede Republike Srpske, grada Trebinja i preduzeća SET d.o.o. Trebinje, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i “Elektroprivrede Crne Gore, održao se od 16. do 18. marta i okupio veliki broj regionalnih eksperata i ključnih donosioca odluka u oblasti energetike i ekonomije koji su kroz panel diskusije dali odgovore na pitanja koja se odnose na energetsku budućnost našeg tržišta i cijelog regiona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti