Pokrajčić: Kontrolisane cijene električne energije za domaćinstva su upitne

04.04.2022. 11:29 / Izvor: BHRT
električna energija

Ključno za Bosnu i Hercegovinu je da ima sigurno snabdijevanje električnom energijom, te da bude energetski nezavisna.

"Kontrolisane cijene električne energije za domaćinstva su upitne, s obzirom na drastična povećanja na veleprodajnim tržištima, ali i ako se uzme u obzir da je naša zemlja pristupila jedinstvenom evropskom tržištu", izjavila je za BHRT predsjednica Regulatorne komisije za električnu energiju Federacije Bosne i Hercegovine Sanela Pokrajčić.

Domaćinstva, kao krajnji kupci, su itekako zaštićeni, iako univerzalna usluga mnogo više košta, naglasila je ona.

"Dakle, veleprodajne ciijene električne energije nisu transponirane u maloprodajne, da jesu to bi značilo enormno povećanje za svakokg kupca, pa i domaćinstva. Kako će država iznaći rješenja, a s obzirom na to da smo se obavezali na jedinstveno tržište i na koji način ćemo te cijene stvarno moći držati pod kontrolom tek ćemo da vidimo", kazala je Pokrajčić.  

Prema njenim riječima, nestabilna situacija u elektroenergetskom sektoru u svijetu se itekako osjeti i u Bosni i Hercegovini.  

"Najveći pritisak je na elektroprivredama, posebno ako vidimo da se gase termoblokovi, a može se očekivati i suša, mislim da će se onda morati razmišljati na drugi način. Od zemlje koja je veliki izvoznik električne energije možemo lako doći do toga da ni sami nećemo imati dovoljno energije. Onda smo naravno prinuđeni kupovati taj nedostatak", dodala je Pokrajčić.  

Ključno za Bosnu i Hercegovinu je da ima sigurno snabdijevanje električnom energijom, te da bude energetski nezavisna.

Ideja o nastavku rada termoblokova u Tuzli i Kaknju nije naišla na odobrenje Evropske energetske zajednice, smatra Pokrajčić.

"Ta ideja, koliko sam čula, nije primljena sa oduševljenjem. Energetska zajednica ne prima s radošću vijest o nastavku rada blokova 5 i 6 u Tuzli i Kaknju, ali naša zemlja je ta koja treba naći svoj interes", kazala je Pokrajčić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti