Vlada KS: Prioritet osigurati dobre uslove za djecu u vrtićima, đake u školama

06.04.2022. 07:45 / Izvor: Akta.ba
vlada ks

Fokusirani smo na građane i poboljšanje njihovih života, poručio je to premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

"Prioritet Vlade Kantona Sarajevo je osigurati dobre uslove za djecu u vrtićima, đake u školama, osigurati dobar javni prijevoz, bolji zrak, podržati mlade porodice. Fokusirani smo na građane i poboljšanje njihovih života", poručio je to premijer Kantona Sarajevo Edin Forto tokom razgovora s ambasadorom Velike Britanije pri OSCE-u Beču Neilom Bushom i britanskim ambasadorom u BiH Matthewom Fieldom.  

Tema je bio i rat u Ukrajini i sigurnosna situacija, a premijer Forto kazao je da govoriti o tome hoće li biti rata nije isto u Bosni i Hercegovini i nekoj drugoj zemlji, jer ljudi na slikama iz Ukrajine prepoznaju apsolutno isto što su proživjeli prije 30 godina, zabrinuti su i strahuju.  

"U takvoj situaciji vrlo teško je u vrh agende staviti svakodnevne probleme s kojima se građani suočavaju. Upravo to je u fokusu Vlade KS", naveo je premijer Forto.  

Sastanku je prisustvovala i ministrica Ivana Prvulović koja je, govoreći o aktivnostima Ministarstva na čijem je čelu, rekla da je Vlada KS za porodiljske naknade izdvojila 65 miliona KM, da obnavlja desetine objekata za ugrožene porodice, uklanja barijere za invalide...  

Premijer i ministrica istakli su i podatak da pronatalitetnu i politiku borbe protiv korupcije koju provodi KS preuzimaju i drugi kantoni, poput Tuzlanskog.  

Razgovarajući o političkoj situaciji u državi, premijer je naveo da međunrodna zajednica mora odlučno reagirati kako bi se sasjekla nacionalistička politika i ruski uticaj u BiH. Razgovarano je i o izborima, prilikom čega je premijer Forto kazao da u fokusu trebaju biti teme koje će građane odvratiti od odlaska iz države.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti