Konferencija VTKBiH: Podizanje gospodarstva na razinu koja može konkurirati EU

06.04.2022. 15:33 / Izvor: Fena
vtk bih

Vanjskotrgovinska komora BiH organizirala je konferenciju pod nazivom "Mogućnosti za projekte, umrežavanje i prikupljanje informacija".

Vanjskotrgovinska komora BiH kao jedan od osnivača i članica Komorsko investicionoga fonda zapadnog Balkana (KIF ZB) u okviru EU projekta "EU podrška KIF ZB" i u suradnji s komorama u regiji i EEN mrežom (Enterprise Europe Network) organizirala je u srijedu, u okviru 23. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, konferenciju pod nazivom "Mogućnosti za projekte, umrežavanje i prikupljanje informacija".

Kako je pojasnila koordinatorica projekta EU koji podržava Komorski investicioni forum zapadnog Balkana Marija Ašković Matić, tijekom prethodna dva dana organizirano je niz susreta za kompanije iz zemlja zapadnog Balkana i svih šest ekonomija (vanjskotrgovinskih komora) na kojima je više od trideset malih i srednjih poduzeća i sedam velikih distributerskih lanaca imalo priliku da se susretne, uspostave kontakte i unaprijede ili dogovore buduću suradnju.

"Tvrtkama je ponuđeno niz obuka, treninga ali također i besplatnih alata koje mogu koristiti kako bi se umrežili, odnosno ostvarili suradnju, ne samo s kompanijama u regiji nego i s tržišta Europske unije", ustvrdila je Ašković Matić.

vtk sajam

Zamjenik generalnog tajnika Komorno investicionog foruma zapadnog Balkana Nihad Bajramović istaknuo je kako je suština vanjskotrgovinskih komora BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije, koje su osnovale Komorno investicioni forum u sklopu Berlinske inicijative, ponuditi gospodarstvenicima nove mogućnosti i podići gospodarstvo na zavidnu razinu koje će sutra parirati EU, odnosno kompanijama iz EU.

"Teško je doći do svakog gospodarstvenika ali naši su alati dostupni na svim digitalnim mrežama, web sajtovima na kojima pružamo jako puno informacija. Sada je na gospodarstvenicima da pokažu interes i pronađu nas", podvukao je Bajramović.

Naveo je kako su se u zadnje vrijeme ustalili susreti i izlaganja na sajmovima te misli kako će takav način preči u praksu.

"S velikim kompanijama pravimo biznis klubove i asocijacije kako bi im našli velike kompanije iz Europe, a s manjim kompanijama upriličimo ovakav, izlagački, način predstavljanja i susreta", pojasnio je Bajramović.

Radovan Anđelić iz Anđelić kompanije iz Trebinja kaže kako je na sajmu dobio priliku da se susretne s regionalnim kompanijama koje se bave distribucijom i tako olakša put plasmana svoje robe.

Emica Krivokapić iz Danilovgrada, Crna Gora, koja se bavi uzgojem kalifornijskih glista i prvi put je na sajmu, također ističe kako je stekla nove kontakte i više mogućnosti za širenje posla.

"Na susretima sam stekla kontakte u regiji i upoznala se s drugim proizvođačima i poljoprivrednicima koji proizvode povrće, a koji dosad nisu imali priliku za uvoz glistenjaka, humus kalifornijskih glista, što predstavlja vrlo kvalitetno organsko đubrivo, i time sam ostvarila uvjete za ozbiljniju suradnju", dodala je ona.

Učešće na ovom događaju su, uz domaće, uzele kompanije s Kosova, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije te Mađarske i Kine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti