povećanje plata

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vidović: Uz najavljeno, biće potrebno još jedno povećanje plata

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je plan da se plate u javnom sektoru povećaju za 10 posto, ali da smatra da će se do kraja godine morati sprovesti još jedno povećanje, jer je inflacija definitivno visoka i biće dvocifrena.

07.04.2022. 07:42 / Izvor: Akta.ba

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je plan da se plate u javnom sektoru povećaju za 10 posto, ali da smatra da će se do kraja godine morati sprovesti još jedno povećanje, jer je inflacija definitivno visoka i biće dvocifrena.

"Ako se nastavi ovo što se dešava u Ukrajini, do juna će inflacija sigurno biti dvocifrena, tako da ćemo morati povećavati plate, penzije i socijalna davanja", najavila je Vidovićeva za RTRS.

Ona je navela da je ideja Vlade RS da prosječna plata, koja je sada 1.047 KM, do kraja ove godine bude 600 evra.

Vidovićeva je istakla da je planirano da se od maja u RS ide u povećavanje penzija, svih boračkih i socijalnih davanja.

"Predviđeno je da taj paket ide u maju, a povećavanje plata od jula. Pravićemo rebalans budžeta da to sve "popeglamo", rekla je Vidovićeva.

Ona je precizirala da su penzije povećane za četiri posto u januaru, ali da će ove godine u maju morati da zbog inflacije i poskupljenja budu povećane za 10 posto.

"Do kraja godine, ako to bude moguće, mi ćemo ih i dalje povećavati ili ćemo davati penzionerima određene jednokratne naknade", rekla je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da se za borce i boračke kategorije u ovom momentu izdvaja 350 miliona KM godišnje, te da je lani u oktobru u pravo dobijanja mjesečnog boračkog dodatka uvedeno 9.500 novih boraca koji su bili nezaposleni, a nisu imali 65 godina da idu u penziju.

"Treba da uvedemo i one koji na tom planu imaju više od 65 godina, a nisu imali pravo na taj dodatak. Prema procjeni resornog ministarstva, biće oko 6.000 takvih boraca i kada sve njih uvedemo biće više od 200.000 ljudi koji imaju nekakvu naknadu", navela je Vidovićeva.

Vlada će, dodala je, i dalje pomagati grane privrede u RS koje dolaze u probleme u vezi sa aktuelnom krizom, te naglasila da dodatno treba podstaći drvopreradu koja ima dobre rezultate i tom sektoru obezbijediti dovoljno sirovina, jer je nelogično da je domaći prerađivači nemaju, a da se trupci izvoze.

Ona je istakla da i dalje treba raditi na tome da se što više mladih zapošljava u realnom sektoru i da on bude atraktivniji.

Vidovićeva je rekla da je raduje što je na tom planu sve privlačniji informatički sektor, dodavši da bi u javnom sektoru trebalo smanjiti broj neproduktivnog kadra, a produktivnima povećavati plate kako bi se oni zadržali i građanima pružali najkvalitetnije usluge.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su odgovarajućim aktima znatno uvećani prihodi Srpske po osnovu igara na sreću, te najavila njihovo dalje povećavanje kada se primijene nova tehnička i elektronska rješenja.

Vidovićeva je rekla da RS može da isfinansira predstojeće izbore na svojoj teritoriji, ali da smatra da će se za tu svrhu pronaći sredstva na nivou BiH.

PODIJELI:

TAGOVI:

#povećanje plata

#inflacija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti