Umjetna inteligencija je osnova digitalne transformacije

14.04.2022. 12:56 / Izvor: Akta.ba
Umjetna ineteligencija

Roboti neće zamjeniti ljude kako se ranije pretpostavljalo, već će mašine pomoći ljudima da lakše i brže obavljaju poslove, poručeno je sa konferencije "Umjetna inteligencija u BiH".

Roboti neće zamjeniti ljude kako se ranije pretpostavljalo, već će mašine pomoći ljudima da lakše i brže obavljaju poslove, poručeno je sa  konferencije "Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini-istraživanje, primjena i perspektive razvoja". Konferencija je organizovalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u suradnji s INTERA Tehnološkim Parkom.

Konferenciju su otvorili Jasmin Branković, pomoćnik ministrice za obrazovanje u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i Mladen Kostić, direktor Intere.

Istakli su da iako je umjetna inteligencija donekle fenomen ona ima velike mogućnosti za razvoj u BiH zahvaljujući mladim stručnjacima.

"Sama činjenica da se održava ova konferencija pokazuje da imamo umjetnu inteligenciju i mlade ljude koji rade na njenom razvoju", kazao je direktor Intere.

Riječ je o brzo rastućem sektoru koji moramo pratiti i ulagati u njega smatra pomoćnik ministrice za obrazovanje.

"Potrebna su značajnija ulaganja države u ovo područje. Potencijal u pogledu kadrova imamo i njihovu želju da unaprijede ovu oblast. Zadatak je na državi da ojača ovu granu i poveća ulaganja kako bi se ostvarili značajni rezultati za dobrobit građana", poručio je Branković.

Vizija BiH u doba umjetne inteligencije

U uvodnim izlaganjima o Viziji umjetne inteligencije u BiH je govorio istraživač Zlatan Ajanović.

Kazao je da su primjene umjetne inteligencije mnogobrojne. Počevši od zdravstva, finansija, robotike pa do raznovrsnih istraživanja.

Prednosti korištenja umjetne inteligencije je mnogo. Neke od njih su ekonomske uštede, povećanje produktivnost, kvalitet života, napredovanje nauke i društvene implikacije.

"Vidljiv je razvoj metoda umjetne inteligencije gdje se iz dana u dan novi modeli i metode rješavaju. Sve napredne zemlje imaju strategije striktno fokusirane na umjetnu inteligenciju.", kazao je Ajanović.

Naglasio je da u BiH imamo sve uslove da privučemo talenat iz regiona i svijeta zato je važno da se i naša strategija usmjeri ka digitalizaciji.

vizija

Korištenje ogromne količine podataka

Umjetna inteligencija da bi bila efikasna zahtjeva mnogo podataka koji su postali dostupni zahvaljujući internetu.

"Izazovi integrisanja Ul i "Velike Date" su značajno naglašeni u trenutnim studijama. Također i potreba za novom i efikasnom tehnologijom za rukovanje velikim obimom, raznovrsnošću i brzinom velikih podataka", rekao je u svom izlaganju Vedad Sabljić.

Društveni izazovi umjetne inteligencije

Pretpostavlja se da će sve veća upotreba UI vjerovatno dovesti u pitanje kulturne norme i djelovati kao potencijalna barijera unutar određenih sektora stanovništva.

Tako na primjer primjena UI u zdravstvenoj zaštiti će najvjerovatnije proizvesti izazove u interakciji između kliničara i pacijenta.

Nerealna očekivanja od Ul tehnologije i nedovoljno znanja o vrijednostima prednostima Ul tehnologija jedan su od izazova.

BH Telecom pedstavio BH TechLab platformu

Inovativne ideje su pokretači digitalne transformacije, poručio je u svom izalaganju Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja i brend ambasador projekta BH TechLab.

"Umjetna inteligencija je alat da provedemo digitalnu transformaciju. Mladi ljudi su pokretači novih tehnoloških startup-a. Moramo poticati poduzetnike kao lidere i ohrabrivati ih da se bave novim stvarima", istakao je Lučkin.

Na konferenciji je predstavljena BH TechLab platforma. Najpopularnija platforma u BiH za podršku razvoju inovativnih digitalnih rješenja. 

"BH Telecom podstiče razvoja inovativnih biznisa", poručio je Lučkin.

bh telecom

NSoft predstavio Vision AI – Smart Video Management System

Iz kompanije Nsoft Haris Karagić i Martina Sesar su predstavili projekat Vision AI. Ovaj program pomoću kamera snima i detektuje osobe. Svaka osoba koja bude snimljena dobija svoj broj za prepoznavanje, softver detektuje spol i pretpostavlja godine. Nakon toga može pretpostaviti i da li je osoba sretna ili tužna. Osobama se naknadno mogu dodati i imena.

Ovaj softver će najviše koristiti marketarima, jer će moći bolje targetirati svoju ciljnu skupinu i znati šta su njihova interesovanja.

Također ovaj softver olakšava da se lakše pronađu sumnjive osobe npr. ukoliko se sumnja na krađu. Ako hotel očekuje dolazak VIP osobe na AI-u može podesiti da dobije notifikaciju kada se osoba približi zgradi.

emocije

Umjetna inteligencija pruža mnogo mogućnosti i zaista u mnogim aspektima olakšava život, ali ipak ostaje mnogo neodgovorenih pitanje poput onog šta će biti sa našom privatnošću.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti