Povećanje plaća policijskih službenika FBiH

14.04.2022. 14:40 / Izvor: Akta.ba
PLACA

Stvorena pretpostavka za povećanje plaća za pet posto. Isti procenat povećanja je predviđen i za zatvorske policajce i službenike sudske policije.

Vlada FBiH je, na prijedlog premijera Federacije BiH,usvojila informaciju o usklađivanju plaća policijskih službenika FBiH. Zadužila je federalnog premijera da sa sindikatom Federalne uprave policije zaključi sporazum o osnovici za obračun plaća policijskih službenika, u skladu s članom 8. Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije BiH, u iznosu od 346,5 KM, uz primjenu ove osnovice od 1.3.2022. godine

Danas je zaključeno i da će plaća za mart 2022. godine biti obračunata i isplaćena po osnovici koja trenutno važi (330 KM), a razlika između tako isplaćene i one obračunate po osnovici od 346,5 KM će biti isplaćena skupa s plaćom za april 2022. godine.

Kako je obrazloženo, ovogodišnji budžet Federacije BiH, kojeg je usvojio Parlament Federacije BiH na sjednici Predstavničkog doma od 28.3.2022. godine i na sjednici Doma naroda od 31.3.2022. godine, predviđa uvećana sredstava za plaće policijskih službenika u Federalnoj upravi policije u odnosu na prethodni budžet.

Time je stvorena pretpostavka za povećanje plaća za pet posto. Isti procenat povećanja je predviđen i za zatvorske policajce i službenike sudske policije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti