Digitalna platforma Kantona Sarajevo u završnoj fazi

18.04.2022. 08:53 / Izvor: Akta.ba
digitalna platforma

Izrada "Digitalne platforme Kantona Sarajevo" je u završnoj fazi i platforma je puštena u rad za interne korisnike.

Izrada "Digitalne platforme Kantona Sarajevo" je u završnoj fazi i puštena je u rad za interne korisnike. Pristup općinama će biti omogućen u toku mjeseca aprila i maja, što znači da bi stajanje u redu na šalterima radi dobijanja određenih informacija uskoro moglo postati prošlost.

Izvođač platforme je kompanija koja je izabrana na međunarodnom tenderu, GDi d.o.o. Sarajevo, koja je u proteklih 12 mjeseci uz podršku UNDP-ja radila na uspostavljanju jedinstvenog web portala za e-usluge, te kreiranju pilot modula geografsko-prostorne digitalne platforme sa fokusom na prikupljanje, obradu i analizu, objedinjavanje i razmjenu prostornih i infrastrukturnih podataka u svrhu efikasnijeg i zajedničkog rada nadležnih institucija.

Njihov zadatak je bio da kroz dvije faze izrade sveobuhvatnu digitalnu platformu koja će omogućiti dvije osnovne stvari: pametno analiziranje problema i stanja kroz interaktivne mjere, te kreiranje osnova za kvalitetnije pružanje e-usluga svima.

Preciznije, primarni zadatak je bio napraviti e-sistem za tri javna sektora. Unutar tog sistema mapirat će se sve usluge koje trenutno postoje, kao i one koje su u planu:  primarno kroz prostorni prikaz svih objekata i podataka.

Svrha platforme je da sa jednog mjesta omogući pristup svim relevantnim podacima značajnim za uređenje prostora u kantonu, a cilj je povećati kvalitetu usluge građanima i investitorima uz olakšanje posla općinskim službenicima.

Prostorni podaci koji se već nalaze na Digitalnoj platformi su:

  • Korištenje prostora kantona Sarajevo
  • Zgrade (uključujući i 3D model na nivou kubusa)
  • Vodovod i kanalizacija
  • Mreža daljinskog grijanja
  • Gasovod
  • Zaštićena područja

Platforma će se nadopunjavati podacima elektrodistribucije, telekom operatera, putne infrastrukture, gradskog zelenila, prikupljanja komunalnog otpada i drugim relevantnim prostornim podacima kako dogovori i IT infrastruktura budu napredovali u preduzećima i institucijama.

Ovako formiran e-servis omogućava trenutnu razmjenu podataka o postojećoj podzemnoj i nadzemnoj infrastrukturi, koja bi, zahvaljujući korištenju tehnologije webservisa, počivala na uvijek dostupnom zadnjem raspoloživom stanju, čime bi zainteresirani učesnici dobili uvid u set podataka u ciklusima planiranja, upravljanja i održavanja resursa iz svoje nadležnosti u Kantonu Sarajevo kroz automatsku razmjenu podataka. 

"Želja da nam je da predstavimo 'Digitalnu platformu Kantona Sarajevo' i da se upoznamo sa stanjem IT resursa u općinama, posebno u odjeljenjima u kojima će službenici ovu platformu intenzivno koristiti. Ovdje mislimo na IT obučenost kadrova i njihov broj, opremljenost CAD i GIS softverima i adekvatnim računarima", rečeno je tokom prezentacije platforme u Općini Trnovo.

trnovo prezentacija

Digitalnu platformu će najviše koristi zaposleni u u odjeljenjima koja se bave prostornim uređenjem, komunalnim poslovima, cestovnom infrastrukturom, ekologijom, katastrom, privredom, poljoprivredom, razvojem, općinskom imovinom i djelomično finansijama u smislu procjene isplativosti, prioriteta ulaganja i praćenja investicija.

Inače, Digitalna informacijska platforma - jedinstvena web stranica za sve informacije i e-usluge Kantona Sarajevo, koja nadograđuje i obuhvata postojeću web stranicu za administrativne postupke i služi kao polazna tačka za digitalnu upravu i pružanje e-usluga u Kantonu. 

Ova platforma će također omogućiti, kao jednu od svojih dodatnih funkcionalnosti, analizu podataka na više nivoa, poveznicu sa platformom za vizualizaciju podataka (digitalna GIS platforma), te online interakciju i komunikaciju s građanima u smislu javnih konsultacija i inkluzivnog dizajna politika. 

Digitalna informacijska platforma je razvijena u skladu sa standardima web pristupačnosti, osiguravajući pristup i korištenje ljudima sa oštećenjem vida ili sluha.

Platforma će omogućiti standardiziranu razmjenu podataka između institucija Kantona Sarajevo, kao i sa institucijama drugih nivoa vlasti. Sistem će uspostaviti mehanizme interoperabilnosti, kako bi se omogućila interakcija među svim kantonalnim institucijama ka postizanju agende digitalne transformacije. Integrirana digitalna platforma će omogućiti viši nivo korištenja postojećih informacija i podataka i optimizirati će njihovu upotrebu, bez potrebe da se završi izgradnja cjelokupnog digitalnog informacionog sistema da bi se vidjeli dati učinci.

­Radi se o jednom od brojnih projekata koje UNDP radi s Kantonom Sarajevo.

GIS platforma

Na osnovu ugovora potpisano 2019. godine, UNDP je pružio pomoći kako bi se formirala platforma za elektronsku vladu, usluge i realizaciju politika. 

Cilj ovog projekta jeste digitalna transformacija koja će omogućiti brže i efikasnije djelovanje institucija Kantona Sarajevo, smanjiti operativne troškove i pružiti tačnije podatke o stanju u KS.  

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo je usvojila je u aprilu prošle godine Odluku o usvajanju Vizije digitalne uprave Kantona Sarajevo.

Ovaj dokument definiše glavne ciljeve, principe i prioritete u procesu digitalne transformacije rada organa uprave, upravnih organizacija, javnih ustanova i preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Direktor Zavoda za informatiku i statistiku Dino Šehović je naveo da je proces razvoja Vizije vodio Zavod, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Dokument definiše prioritetne aktivnosti na putu digitalne transformacije, koje će rezultirati uspostavljanjem jedinstvenog web portala za sve informacije i e-usluge Kantona Sarajevo. Vizija sistema digitalne uprave Kantona Sarajevo se temelji na četiri oblasti: politička opredjeljenost i vodstvo, pravni i finansijski okvir, digitalna platforma i e-usluge, te razvoj institucionalnog okvira i ljudskih potencijala.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti