Gas u RS skuplji za skoro 15 posto

20.04.2022. 09:34 / Izvor: Glas Srpske
Gas

RS ima sa kompanijom Gaszprom export iz Peterburga potpisan ugovor o isporuci gasa do kraja maja.

Gazprom export je dostavio cjenovnik gasa RS-u za drugi kvartal u kojem je navedeno da je gas skuplji za 14,6% u odnosu na prvo tromjesečje, a preduzeće Gas Res prema svojim kupcima ići će sa nešto manjim poskupljenjem toga energenta.

Direktor Gas Resa Ljubo Glamočić rekao je Glasu Srpske rekao da je cjenovnik za drugi kvartal u skladu sa potpisanim ugovorom još iz 2015. godine.

"Te cijene mijenjaju se samo kvartalno u skladu sa ugovorom. Takođe, cijene gase usklađuju se i sa cijenama naftnih derivata i njihovim kretanjem na berzi", naveo je Glamočić.

Naveo je da su danas od Gazproma dobili prijedlog cijena za drugi kvartal koja je u odnosu na prvo tromjesečje uvećana za nešto manje od 15%.

"Došlo je rasta cijena. Ta cijena je usaglašena. Mi ćemo, s obzirom na status naših kupaca i da bi dali neki svoj skromni doprinos, ići sa nešto manjim povećanjem prema našim kupcima. To poskupljenje od strana nas iznosiće do 13%. U zavisnosti od kupca do kupca to će biti rast cijena za nekih 12,7%. Na taj način ćemo, ako ništa, podijeliti taj teret rast cijena energenta sa kupcima", naveo je Glamočić.

On je naglasio da su za april uplatili avans po cijenama iz prvog kvartala.

"Mi radimo kao i u prethodnom periodu. Nema nikakvih promjena", rekao je Glamočić i naglasio je da RS nastavlja gas da plaća Gazpromu u valuti evro kako je i i definisano potpisanim ugovorom.

RS ima sa kompanijom Gaszprom export iz Peterburga potpisan ugovor o isporuci gasa do kraja maja.

RS se gasom snabdjeva preko Balkanskog toka koji ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske, te preko Zaječara ulazi u Srbiju odkle jedan krak ide ka BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti