Vlada TK: Donesen provedbeni akt za realizaciju podrške majkama porodiljama

21.04.2022. 07:47 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je na jučerašnjoj sjednici Uredbu o visini, uslovima, kriterijima i postupku realizacije dodatne novčane pomoći zaposlenoj majci porodilji i novčane pomoći nezaposlenoj majci porodilji.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je na jučerašnjoj sjednici Uredbu o visini, uslovima, kriterijima i postupku realizacije dodatne novčane pomoći zaposlenoj majci porodilji i novčane pomoći nezaposlenoj majci porodilji.

Radi se o provedbenom aktu koji detaljno propisuje realizaciju mjere kantonalne vlade o osiguranju novčane naknade za sve porodilje u TK.

Kako je to ovom uredbom definisano, nezaposlene majke će imati novčanu pomoć, dok će zaposlene majke porodilje imati pravo na dodatnu novčanu pomoć do iznosa prosječne plaće u FBiH iz prethodne godine.

"Dodatnu novčanu pomoć utvrdit će centri za socijalni rad rješenjem o utvrđivanju iznosa naknade plaće, na osnovu dokumentacije koja je potrebna za ostvarivanje tog prava bez podnošenja posebnog zahtjeva, a za novčanu naknadu nezaposlene majke ili druge osobe koje mogu koristiti to pravo će centrima podnositi zahtjev za ostvarivanje ovog vida podrške", navedeno je iz Službe za javnost. 

Vlada je jučer prihvatila Informaciju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja o statusu projekta izgradnje autoceste Tuzla-Brčko-Orašje, kao dijela autoceste Sarajevo-Beograd, te je zatraženo od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Javnog preduzeća "Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine" da intenziviraju aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje autoceste Tuzla-Brčko-Orašje, kao dijela autoceste Sarajevo-Beograd.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti