Kanton Sarajevo i Zlatiborski okrug imaju izuzetan inovacijski potencijal

21.04.2022. 13:11 / Izvor: Akta.ba
konferencija zlatibor

Predstavljena analiza tržišne inteligencije, inovacija i sposobnosti komercijalizacije prekograničnih malih i srednjih preduzeća​.

"Kanton Sarajevo i Zlatiborski upravni okrug imaju izuzetan inovacijski potencijal koji treba iskoristiti u narednom periodu. Posebno sada u vrijeme historijske ekonomske krize kada se traže nova rješenja", bio je jedan od zaključaka tokom zvaničnog predstavljanja dokumenta „Analiza tržišne inteligencije, inovacija i sposobnosti komercijalizacije prekograničnih malih i srednjih preduzeća".

Konferenciju 19. aprila 2022. godine na Zlatiboru, otvorila je direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga-Užice, Ana Lapčević, koja je poželjela dobrodošlicu prisutnim učesnicima, sa nadom da će informacije koje dobiju u oblasti inovacija biti od koristi pogotovo u vremenu kada se sa izazovima susrećemo svakodnevno. 

Predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, Mirsad Jašarspahić je u svom uvodnom obraćanju naglasio da je ovo prilika da se kroz projekat Mala i srednja preduzeća boolje pozicioniraju, bolje brendiraju, i da se okrenu prema korištenju digitalnih alata u svojim fazama proizvodnje, te da se okrenu prema korištenju finansijskih EU sredstava koji su im dostupni. 

"Treći  poziv za dostavljanje prijedloga projekata raspisan je 9. marta ove godine. Poziv ima za cilj podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije, kao i povećanje doprinosa turizma društveno-ekonomskom razvoju programskog područja. Ovim Pozivom opredjeljena su sredstva u iznosu od 3.207,809.95 eura. Planirano je usvajanje novog operativnog programa budućeg Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina koji će biti finansiran iz IPA budžeta za 2021-2027. Indikativna finasijska sredstva za pomenuti programski period iznose 14.000.000 eura", navodi Živko Kolašinac, Rukovodilac tehničkog sekretarijata za program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina.

jts

Cilj predstavljenog dokumenta je da se mala i srednja preduzeća podstaknu na postavljanje novih industrijskih prioriteta. Događaj je okupio predstavnike malih i srednjih preduzeća, predstavnike vlasti, predstavnike obrazovnih institucija i nevladinog sektora. 

"U današnjem vremenu globalne krize, više nego ikad se vidi značaj stimulisanja inovativnih aktivnosti kompanija, gdje krajnji rezultat treba biti kreiranje nove vrijednosti. Kanton Sarajevo i Zlatiborski upravni okrug imaju ogromni potencijal za zajednički pristup u procesu energetske tranzcije, što može dovesti do otvaranja novih i unapređenje postojećih radnih mjesta", navodi Faruk Hadžić, ekonomski ekspert.

"Zlatiborski upravni okrug će u okviru svojih zakonskih nadležnosti podržati ovaj projekat, i sve njemu slične, jer smatram da su mala i srednja preduzeća motor razvoja svake privrede, pa tako i naše", navodi Desimir Popović, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga. 

Dokument će uskoro biti dostupan i online na web stranici Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine. 

Projekat "Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja-ENHANCE" finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 

Tijelo za ugovaranje projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije (CFCU). Ukupni budžet projekta je 200.000 EUR, od čega je Evropska unija obezbijedila 170.000 EUR bespovratnih sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti