Korona ubrzala rast životnih osiguranja

26.04.2022. 10:02 / Izvor: Glas Srpske
Osiguranje

Pandemija virusa korona u Republici Srpskoj ubrzala je rast životnih osiguranja, što potvrđuje podatak da je obračunata premija po osnovu tih polisa lani bila veća za 16,7 odsto u odnosu na godinu ranije.

Pandemija virusa korona u Republici Srpskoj ubrzala je rast životnih osiguranja, što potvrđuje podatak da je obračunata premija po osnovu tih polisa lani bila veća za 16,7 odsto u odnosu na godinu ranije. 

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, ukupno obračunata premija na tržištu osiguranja Republike Srpske u prošloj godini, koja uključuje premiju društava za osiguranje iz Srpske i filijala društava za osiguranje iz FBiH obračunatu u Republici Srpskoj, iznosila je 258,1 milion maraka i bila je veća u odnosu na godinu ranije za 8,3 odsto.

"Od ukupno obračunate premije na premiju neživotnih osiguranja odnosilo se 204,8 miliona maraka ili 79,4 odsto, dok je obračunata premija životnih osiguranja iznosila 53,3 miliona ili 20,6 odsto. U odnosu na 2020. godinu obračunata premija neživotnih osiguranja veća je za 6,3 odsto, a premija životnih osiguranja za 16,7 procenata", naveli su za "Glas Srpske" u Agenciji za osiguranje RS.

Istakli su i da su osiguravajuća društva sa sjedištem u Republici Srpskoj na kraju prošle godine ostvarila neto dobit od 30,4 miliona maraka.

Pojašnjavaju da je 12 društava ostvarilo neto dobitak u iznosu od 33,1 milion maraka, dok su dva društva iskazala gubitak od 2,7 miliona KM.

Komentarišući ostvarene rezultate osiguravača sa sjedištem u Repiublici Srpskoj, predsjednik Skupštine udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović rekao je za “Glas Srpske” da je na početku prošle godine bilo teško i pretpostaviti na kakve će poteškoće osiguravajuća društva nailaziti  u svom poslovanju.

"Došlo je do postepenog oporavka i rasta pojedinih vrsta osiguranja. Za razliku od nekih prethodnih godina, mnogo više su rasla životna nego neživotna osiguranja, jer su ljudi u jeku pandemije virusa korona mnogo više težili da zaštite svoje živote, pa tek onda imovinu", istakao je Popović. On je dodao da slične trendove očekuje i u ovoj godini, s obzirom na postepeni oporavak tržišta.

Podsjetio je da je godinama osiguranje od auto-odgovornosti bilježilo rast i dominiralo među neživotnim osiguranjima.

"U pandemiji je kretanje bilo ograničeno, pa je i štete bilo manje", rekao je Popović.

Zemljotres

Bojan Popović je rekao da je u Republici Srpskoj osigurano tek četiri odsto stambenih objekata.

"Procenat osiguranja objekata od zemljotresa kreće se oko jedan odsto. Tražnja za tim polisama javi se periodično, uglavnom nakon nekog snažnijeg zemljotresa", kazao je Popović.

Desetak osiguravajućih društava u Republici Srpskoj nudi i polisu osiguranja od zemljotresa uz ostale imovinske rizike koji se pojavljuju u njihovom portfelju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti