Ko ne dokaže porijeklo imovine plaća 75 posto posebnog poreza

29.04.2022. 08:24 / Izvor: Akta.ba
porijeklo imovine

Ko ne dokaže porijeklo imovine plaćaće 75 posto posebnog poreza, saopštila je jučer Poreska uprava Republike Srpske.

Ko ne dokaže porijeklo imovine plaćaće 75 posto posebnog poreza, saopštila je jučer Poreska uprava Republike Srpske nakon sastanka sa predstavnicima institucija uključenih u sprovođenje Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

"Poreska uprava pokreće postupak kontrole, na način propisan zakonom kojim se uređuje poreski postupak, ako se u prethodnom postupku učini vjerovatnim da u najviše tri uzastopne kalendarske godine u kojima fizičko lice ima uvećanje imovine, postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda fizičkog lica koja je veća od 300.000 KM", rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

On je dodao da se poseban porez na imovinu plaća po stopi od 75 posto na osnovicu utvrđenu u skladu sa zakonom.

Maričić je danas održao sastanak u Banjaluci sa predstavnicima institucija uključenih u sprovođenje Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, na kojem ih je upoznao sa tim zakonskim rješenjem, kao i obavezama koje proizilaze iz njega.

Iz Poreske uprave navode da je ovaj sastanak organizovan sa ciljem efikasnog provođenja Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, kojim je propisana saradnja između Poreske uprave i ministarstava, republičkih uprava, republičkih upravnih organizacija, institucija koja vrše javna ovlašćenja i drugi, a koji su u obavezi da Poreskoj upravi dostavljaju podatke radi provođenja tog zakona.

Naime, Poreskoj upravi RS su ovim zakonom, koji je objavljen u Službenom glasniku RS 23.02.2022. godine i stupa na snagu godinu dana od dana objavljivanja, data ovlašćenja uvida i pribavljanja podataka iz svih vrsta evidencija i podataka koje se vode u tim institucijama, a iz kojih se može utvrditi imovina fizičkog lica.

Maričić je rekao da je, u skladu sa ovim zakonom, Poreska uprava Republike Srpske nadležna za vođenje postupka utvrđivanja porijekla imovine i posebnog poreza na imovinu i naplate posebnog poreza, te da će u Poreskoj upravi biti organizovan Sektor za utvrđivanje porijekla imovine i posebnog poreza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti