Upravni odbor BHRT-a: Naš opstanak je uslov za ulazak BiH u EU

29.04.2022. 09:04 / Izvor: Akta.ba
BHRT

Upravni odbor BHRT-a pozdravlja raspravu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o stanju u ovom javnom servisu.

Upravni odbor BHRT-a pozdravlja raspravu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o stanju u ovom javnom servisu. Neizvjesna situacija i financijska blokada traže žurna rješenja.

Kako kažu, o informaciji koju su poslali Parlamentarnoj skupštini BiH pojasnili su cjelokupno, složeno stanje koje je ponajviše prouzrokovano nagomilanim dugovanjima entitetskih televizija.

"Višemilionska dugovanja, te neriješeni sudski sporovi doveli su do nemogućnosti funkcionisanja Radiotelevizije BiH, javnog bosanskohercegovačkog emitera jedinog medijskog pogleda BiH u Evropsku uniju, jer je upravo ovaj javni servis član EBU-a", kažu iz Upravnog odbora.

Blokadom i otežanim funkcioniranjem BHRT-a dovedeno je u pitanje participiranja i BiH kao države u mnogim međunarodnim, medijskim organizacijama.

"Kao što smo istakli i u informaciji Parlamentu upravo je BHRT, javni servis BiH jedan od 14 uvjeta za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Pozdravljamo još jednom raspravu o stanju na BHRT-u na državnom Parlamentu kao i prijedloge zastupnika, te još jednom pozivamo na hitna rješenja kako bi se trajno riješilo financiranje BHRT-a i time osigurali normalni uvjeti za rad", dodaju iz Upravnog odbora BHRT-a.

Upravni odbor BHRT-a je zaključio da će nastaviti, u skladu sa svojim ovlastima i mogućnostima tražiti unutar BHRT-a rješenja za opstanak i budućnost ovog javnog emitera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti