Goražde dobilo savremeni Hemodijalizni centar, investicija od 1,5 miliona KM

29.04.2022. 13:10 / Izvor: Akta.ba
hemodijalizni centar

U Goraždu je jučer u prisustvu brojnih zvanica i gostiju svečano otvoren Hemodijalizni centar, novi odjel Kantonalne bolnice.

U Goraždu je jučer u prisustvu brojnih zvanica i gostiju svečano otvoren Hemodijalizni centar, novi odjel Kantonalne bolnice čime je konačno riješen ovaj dugogodišnji problem, na radost pacijenata koji godinama prolaze mukotrpna putovanja kako bi medicinski tretman dobili u Sarajevu. 

Centar su uz dijaliznog pacijenta  Mehmeda Hadžijahića, otvorili premijerka BPK Goražde Aida Obuća, ministar zdravstva BPK Eniz Halilović, direktorica Kantonalne bolnice prim.dr Nermina Kamenica i generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.

Dugi niz godina čekalo se na realizaciju ovog projekta čija je vrijednost oko 1,5 miliona KM. Od 2019. godine, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za njegovu implementaciju izdvojila je oko 900.000 KM dok je neophodna medicinska oprema, čija vrijednost se  procjenjuje oko 600.000 KM, nabavljena posredstvom donatora.

 

dijalizni centar

"Posebnu zahvalnost dugujemo našim donatorima koji su centar opremili najsavremenijim aparatima u vrijednosti višoj od pola miliona KM, te nam umnogome olakšali posao u realizaciji ovog projekta. Ambasada Narodne Republike Kine donirala je prvi dijalizni aparat, zatim BH Telecom, NLB banka, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, a Humanitarna organizacija Qatar Charity skupu reverzibilnu osmozu - glavni element ovog centra i dva hemodijalizna aparata kao i drugu potrebnu opremu. Donator je i firma Euro-asfalt", precizirala je Obuća.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica naglasila je da je ovo veliki dan za BPK, a posebno za ovu zdravstvenu ustanovu koja je bogatija za još jedan moderno opremljen odjel i zdravstvenu uslugu na sekundarnom nivou, kojom se, kako je kazala, ne mogu pohvaliti ni mnogo razvijeniji kantoni. Napomenula je da po prvi put u svojoj historiji Goražde ima Hemodijalizni centar, uz osposobljene doktore i medicinsko osoblje za ovu vrstu usluge.

Posebno emotivno ovaj dan dočekali su dijalizni pacijenti. Mehmed Hadžijahić kaže da je ovo jedan od njihovih najsretnijih dana u dugoj i teškoj borbi sa bolešću.

"Godinama smo čekali da ovaj centar otvori svoja vrata svima nama kojima je dijaliza jedini način da nastavimo živjeti još jedan dan, godinu, pet ili deset, onoliko koliko je propisano da bude. Ne trebam vas podsjećati kako je izgledala ta borba, jer koliko god vam pričao o naporima kojima smo bili izloženi putujući do Sarajeva i nazad teško biste me shvatili, a i drago mi je da je taj dio naše borbe sada iza nas. Otvaranje centra dočekujemo sa pomiješanim osjećajima. Sretni smo što je ovaj projekat konačno priveden kraju, ali i tužni zbog toga što mnogo dijaliznih pacijenata nije dočekalo ovaj dan. Svima koji su na bilo koji način doprinijeli da naše muke budu lakše, svima koji su na ovaj način produžili naš život veliko hvala", poručio je Hadžijahić.

Uz obilazak Hemodijaliznog centra, dodijeljene su i zahvalnice svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta, a jedna od njih je i kompanija Verlab.

"Iskrene čestitke Vlada Bosansko - podrinjskog kantona Goražde na realizaciji ovog projekta, te što ste omogućili da se ova dugo iščekivana priča sretno završi. Mi iz Verlab ćemo uvijek biti prijatelji i pomoći u realizaciji svakog humanog projekta, poput ovog, širom Bosne i Hercegovine", poručio je direktor Verlaba Almir Badnjević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti