Za naučnoistraživački i umjetničkoistraživački rad u KS 4 miliona KM

30.04.2022. 10:34 / Izvor: Akta.ba
naučnoistraživački

Vlada Kantona Sarajevo je uvećala podršku naučnoistraživačkom i umjetničkoistraživačkom radu, te je u ovogodišnjem Budžetu Kantona Sarajevo osigurano 4.000.000 KM.

Vlada Kantona Sarajevo je uvećala podršku naučnoistraživačkom i umjetničkoistraživačkom radu, te je u ovogodišnjem Budžetu Kantona Sarajevo osigurano 4.000.000 KM za naučnoistraživačku djelatnost i razvoj naučnog djelovanja. 

U saopćenju iz Press službe Kantona Sarajevo se navodi da je u odnosu na prethodnu godinu, izdvojeno je 1.000.000 KM više, što je u skladu s principima Vlade KS da se kontinurano povećavaju budžetska sredstva za nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Ministrica za visoko obrazovanje, nauku i mlade KS  Aleksandra Nikolić navela je da su sredstva namijenjena za sufinansiranje projekata i programa koji daju doprinos razvoju naučnoistraživačkoj, umjetničkoistraživačkoj i istraživačkorazvojnoj djelatnosti. 

Na prijedlog ministrice, Vlada je na posljednjoj sjednici donijela i Odluku o utvrđivanju namjene, kriterija i načina raspodjele sredstava za podršku ovoj djelatnosti.

"Sredstva će biti raspoređena kroz dva programa. Prvi program obuhvata jačanje i razvoj ljudskih resursa, administrativnih i istraživačkih kapaciteta, unapređenje međunarodne saradnje i umrežavanja, kao i jačanje sinergije između javne uprave, nauke i privrede kroz promoviranje novih pristupa u istraživanju i inovacijama. Za te svrhe je osigurano 300.000 KM. Dio ovog programa je i projekt “Modul memorije opkoljenog Sarajeva”  kroz koji će se realizirati naučno istraživanje prošlosti na temelju umjetničkog izraza kroz nove medije.Osnovni cilj ovog projekta je očuvati sjećanje na tragičnu prošlost Bosne i Hercegovine, ali i prepoznavanje kulturoloških i umjetničkih vrijednosti koje su nastale u periodu opsade našeg grada. Za ovaj dio programa je izdvojeno 150.000 KM", navela je ministrica Nikolić.

U okviru drugog programa, predviđeno je sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata/programa od posebnog interesa za Kanton Sarajevo sredstvima u iznosu od 3.550.000 KM, od toga 2.800.000  za projekte koji će obuhvatiti teme iz svih oblasti nauke i umjetnosti i koji će  doprinijeti povezivanju nauke i ekonomije, višem stepenu internacionalizacije i poticanju inovativnih pristupa istraživanju (RRI – Responsible Research and Innovation) u svim područjima kroz koja će biti demonstriran njihov utjecaj na razvoj društvene zajednice.

"Za jačanje kapaciteta za internacionalizaciju osigurano je 450.000 KM, što između ostalog obuhvata izdavanje knjiga i monografija, izdavanje i indeksiranje časopisa, međunarodne članarine, te uvođenje programa /modula na stranim jezicima, kao i inovativnih materijala koji promovišu dostignuća BiH u nauci i umjetnosti. Program predviđa i jačanje kapaciteta za apliciranje na istraživačke EU fondove, sufinansiranje objave naučnih članaka, te organizacije i učešća konferencija, za što je izdvojeno 300.000 KM", obrazložila je ministrica.

U svrhu realizacije prvog programa, sredstva će biti dodijeljena putem sporazuma i odluka za korisnike kojima je postupak dodjele sredstava propisan zakonskim aktom i u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta za tekuću godinu.

Sufinansiranje projekata/programa u okviru drugog programa bit će realizirano nakon provedene procedure javnog poziva. Javni poziv će biti objavljen u petak 6. maja na web stranici Ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti