U Goraždu održana dvodnevna projektna akademija u okviru projekta enhance

16.05.2022. 11:59 / Izvor: Akta.ba
Enhance

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga-Užice i Energisom, u Goraždu je organizovala dvodnevnu projektnu akademiju.

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga-Užice i Energisom, u Goraždu je organizovala dvodnevnu projektnu akademiju koja je okupila privrednike, menadžere malih i srednjih preduzeća iz oblasti drvnog, metalo-prerađivačkog i prehrambenog sektora sa područja Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga.

Riječ o edukaciji za pisanje projekata za mala i srednja preduzeća kako bi im se pružila osnovna znanja o projektnom planiranju i procesu izrade projektnih prijedloga i olakšalo apliciranje prema raznim fondovima. Edukacija je dio projekta ENHANCE koji se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija - BiH 2014 – 2020, sa ciljem jačanja ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima (MSP) na prekograničnom području Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga.

Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU), Republike Srbije.

Direktor firme Sigma Plast Goražde Haris Vučinić potvrđuje da poduzetnicima ovaj vid edukacije znači mnogo.

enhance

"Ovo je velika stvar jer edukaciju koja ide ukorak s vremenom moramo i mi pratiti i biti bliži evropskim i drugim fondovima i tom načinu pisanju projekata. Ja se ovim ljudima samo mogu zahvaliti što sam dio njihovog plana i što me pozivaju. Danas sam čak ovdje doveo i kćerku koja planira da nastavi mojim stopama, da se krene educirati i mislim da je ovo odlična stvar u ovim teškim vremenima jer u pisanju projekata mi smo pioniri", istakao je Vučninić.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH i direktor projekta "ENHANCE“ Almin Melišević pojašnjava da će zahvaljujući predstavnicima Sarajevske razvojne agencije SERDA, koji imaju veliko iskustvo u pisanju projekata, polaznicima dvodnevne radionice biti pružena određena potrebna znanja kako bi mogli samostalno aplicirati i prema međunarodnim i domaćim fondovima.

"Sve je više javnih poziva za dodjelu određenih grant i drugih sredstava za projekte i u oblasti proizvodnje i industrije i raznih drugih grana tako da su firme  imale potrebe da razvijaju vlastite kapacitete kako bi mogli samostalno nastupati, da ne moraju angažovati razne agencije i druge asocijacije. Našom analizam koju smo radili s firmama, među prvim zahtjevima bili su da im razvijemo kapacitete u pisanju aplikacija za projekte i sredstva koja se dodjeljuju od EU", pojasnio je Mališević.

Organizatori napominju da će projektna akademija kao jedan od najznačajnijih segmenata projekta ENHANCE 17. i 18. maja biti organizirana i na Zlatiboru. Ocjenjuju da je višestruko značajna, ne samo zbog sticanja znanja u pisanju projekata, već i zbog uspostavljanja saradnje privrednika iz BiH i Srbije.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti