Potpisan Memorandum o razumijevanju između UNDP-a BiH i Grada Bijeljina

17.05.2022. 12:16 / Izvor: Akta.ba
undp ugovor

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović potpisali su jučer u Bijeljini Memorandum o razumijevanju.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović potpisali su jučer u Bijeljini Memorandum o razumijevanju, kojim se definiše saradnja UNDP-a i Grada Bijeljina u naredne 4 godine na lokalnom razvoju u više oblasti, sa naglaskom na projekte energetske efikasnosti.

Potpisivanju Memoranduma prethodila je izrada i usvajanje Akcionog plana za održivo upravljanje energijom i prilagođavanje klimatskim promjenama (SECAP), kojim se Grad Bijeljina obavezao da će ostvariti svoje ciljeve u oblasti ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama, i smanjiti emisiju CO2 za ukupno 1,5 miliona tona do 2030. godine. Grad Bijeljina je već započeo sa provedbom ovog strateškog dokumenta i otvorio vrata inicijativama energetske efikasnosti kao što su u javnoj rasvjeti, javnom sektoru, dekarbonizaciji stambenog sektora.

"Memorandumom je definisan nastavak naše uspješne saradnje koja traje dugi niz godina. Danas započinjem novo poglavlje, provedbom ciljeva Akcionog plana za klimatske promjene Grada Bijeljina i njihovoj viziji za postizanje Ciljeva održivog razvoja", izjavila je rezidentna predstavnica Nedera te istakla da je Bijeljina jedan od gradova šampiona u realizaciji Ciljeva održivog razvoja iz "Agende 2030" i nastojanju da postane Grad budućnosti.

Agenda 2030 prepoznaje važnu ulogu gradova te postavlja visoke razvojne ciljeve na rješavanju hroničnih urbanih problema kao što su prevoz, potrošnja energije, zagađenost zraka.

Ovom prilikom potpisan je i Finansijski sporazum u vrijednosti od 2.945.000 miliona BAM za realizaciju projekta energetske efikasnosti u Bijeljini u narednih 12 mjeseci, koji sufinansiraju Grad Bijeljina i UNDP, a koji će doprinjeti poboljšanju životnih uslova građana kao i čistijem zraku i okolišu te uštedama u računima za utrošak električne energije.

"Potpisivanje ovog Memoranduma svrstava Bijeljinu u red uspješnih lokalnih zajednica u BiH, jer podrazumjeva finansiranje i provođenje nekoliko projekata, poput izgradnje i rekonstrukcije LED javne rasvjete, nabavke opreme u oblasti kulture i sporta, izgradnje javnih zelenih površina i izradu projektne dokumentacije u oblasti zaštite životne sredine. Grad Bijeljina se obavezao da će projekte finansirati sa oko 2,5 miliona BAM", istakao je gradonačelnik Petrović i zahvalio se UNDP-u na dosadašnjoj saradnji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti